De Standaard

Listeria is niet grootste zorg Greenyard

Niet de listeriacr­isis in diepvries, maar de te zwakke operatione­le prestaties bij de verse groenten en fruit zijn de grootste uitdaging voor Greenyard.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Hein Deprez, de topman van de groenten en fruitmulti­national Greenyard, moet vervellen van een strategisc­he overnemer van bedrijven naar een ondernemer die uitblinkt in operatione­le uitmuntend­heid. Het is een flinke gedaanteve­rwisseling die van deze Vlaamse captain of industry wordt verwacht.

De halfjaarci­jfers van Greenyard tonen dat Deprez het proces met bekwame spoed moet aanpakken. In de divisie verse groenten en fruit haalt Greenyard nog maar een recurrente marge (in termen van brutobedri­jfswinst) van 1,3 procent. Bedrijfswi­nst viel er niet te bespeuren. Greenyard belevert hier vooral supermarkt­en en is daarbij in een hevige concurrent­ieslag verwikkeld.

De grootste problemen doen zich voor in Duitsland, waar er afgelopen kwartaal met verlies gewerkt werd. Een grote speler in de markt, het Duitse Rewe, besliste recent zelf zijn groenten en fruit in te kopen in plaats van nog een beroep te doen op handelaars zoals Greenyard. Daardoor wordt de taart kleiner en vechten de handelaren harder om de overblijve­nde volumes.

Gelukkig voor Greenyard blijf het Nederlands­e Bakker, een van de eerste overnames die Deprez deed, een sterk presterend onderdeel. Bakker heeft Albert Heijn als belangrijk­ste klant en werkt nauw samen met deze supermarkt­keten. Greenyard probeert nu het model van Bakker ook elders ingang te laten vinden. Er wordt in systemen en mensen geïnvestee­rd. Dat was in het verleden minder nodig omdat overgenome­n bedrijven Greenyard groei bezorgden. In de komende jaren moet de

‘Er komt geen grote verkoop meer’

winstgroei komen van het zelf beter presteren. Hoeveel beter het moet, zeiden Deprez en zijn operatione­le man Carl Peeters gisteren niet. Wel dat het in de komende twee jaar moet gebeuren.

Deprez blijft ondanks de margedruk (in de afdeling vers halveerde de recurrente brutobedri­jfswinst bij een 3,5% lagere omzet) bij zijn verlaagde prognose van augustus dat de brutobedri­jfswinst dit jaar met een kwart zal dalen. In de andere belangrijk­e afdeling van de groep, ‘long fresh’ (diepvries en bokaalgroe­nten), was er een daling van de recurrente brutobedri­jfswinst met een vijfde (bij een 4,1% lagere omzet). De divisie long fresh tekende omgerekend een marge op van 6,1 procent. Toch nog mooier om te zien dan de magere 1,3 procent in de divisie vers.

HEIN DEPREZ Hoofdaande­elhouder Greenyard

 ??  ?? Greenyard belevert in ons land vooral supermarkt­en en is daarbij in een hevige
Greenyard belevert in ons land vooral supermarkt­en en is daarbij in een hevige

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium