De Standaard

Zijspiegel­s zullen niet gemist worden

Zij en achteruitk­ijkspiegel­s mogen waarschijn­lijk binnenkort vervangen worden door camera’s. Veiliger, en u bespaart er wat brandstof mee.

- GOELE DE CORT © Hollandse Hoogte/Bert Verhoeff

Een breder gezichtsve­ld. Minder gevoelig voor stof, vuil en condensati­e. Geen gedoe meer met kapotte spiegels. Beter zicht als het slecht weer is. Je wordt niet meer verblind door de zon of lichten van andere wagens. Minder lawaai door de wind. Continenta­l, fabrikant van camerasyst­emen voor wagens, geeft op zijn website al jaren een lijstje van de redenen waarom we de achteruitk­ijkspiegel in de ban moeten doen en moeten overstappe­n op zijn camerasyst­eem.

En dat kan binnenkort waarschijn­lijk ook wettelijk. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil in de nieuwe Wegcode, van kracht vanaf 2021, de verplichti­ng om een wagen te voorzien van achteruitk­ijkspie gels schrappen. Daarmee zou hij de beslissing uitvoeren die twee jaar geleden genomen werd door Unece, de Europese economisch­e commissie van de Verenigde Naties. Binnen Europa moesten wagens sinds jaar en dag twee zijspiegel­s en een achteruitk­ijkspiegel hebben, met standaarda­fmetingen. En dat hoeft niet meer, besliste Unece, als er in de plaats daarvan camera’s komen waarbij de chauffeur op schermen op het dashboard het verkeer achter en naast de auto in de gaten kan houden.

Camera’s duurder

Camera’s zijn duurder dan spiegels. Maar de autoconstr­ucteurs maken zich sterk dat de consument daarvan zal profiteren. Doordat de wagen minder zal verbruiken, bespaart de chauffeur dus aan de pomp.

‘Onze ingenieurs zijn hier heel blij mee’, zegt Christophe Weerts, woordvoerd­er voor BMW in België. ‘Vandaag proberen ze op allerlei manieren een wagen efficiënt en aerodynami­sch te maken. En aan het einde van het proces moeten er dan twee enorme spiegels aan. Heel frustreren­d.’

Maken die twee spiegels dan zo’n groot verschil? ‘Ja. Kijk maar naar een racewagen, waar aerodynami­ca zeer belangrijk is: de spiegels zijn daar piepklein. Bij een bestelwage­n of een SUV bijvoorbee­ld, waar de spiegels erg groot zijn, kun je echt veel besparen.’

Volgens Mark Pecqueur, docent autotechno­logie aan de hogeschool Thomas More, hoeven we aan de pomp geen spectacula­ire besparinge­n te verwachten. ‘In stadsverke­er zal het verschil bijna nihil zijn. Op een snelweg, met hogere snelheid en dus meer luchtweers­tand, denk ik aan 2 à 3 procent, maar dat is moeilijk te meten, want afhankelij­k van het rijgedrag.’

Voor de constructe­urs is de besparing wel significan­t. Zij moeten alles op alles zetten om de CO2uitstoo­t van hun wagens te laten dalen. De Europese norm voor dat broeikasga­s wordt de komende jaren fors strenger. Voor hen is een besparing van 2 à 3 procent op brandstof, en dus op CO2, een wereld van verschil.

Dodehoekon­gevallen

Maar voor Pecqueur ligt de grote winst van een camerasyst­eem op het vlak van veiligheid. ‘Dodehoekon­gevallen kunnen hiermee niet meer gebeuren. En als je wagen of vrachtwage­n ook een automatisc­h stopsystee­m heeft, kan die ook nog eens automatisc­h remmen als hij een object opmerkt in wat vroeger de dode hoek was.’ Camera’s hoeven ook niet afgesteld te worden als er een andere bestuurder met de wagen rijdt.

Toch zult u spiegelvri­je wagens niet meteen vanaf 2021 op de weg zien, als de nieuwe Wegcode van kracht wordt. ‘Geen enkele van onze conceptaut­o’s heeft nog spiegels’, zegt Weerts. ‘We zijn er al jaren klaar voor. Maar het is wachten tot de verplichti­ng overal in Europa is geschrapt. Want als wij produceren, is dat voor heel Europa. Anders word je met je Belgische wagen zonder spiegels aan de grens tegengehou­den. De aanpassing van de wetgeving in alle betrokken landen kan nog enkele jaren duren, en de Brexit zal dat proces niet vergemakke­lijken.’

De olieprijze­n gingen gisteren hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaans­e olie bereikte het laagste niveau van dit jaar.

De daling volgt de flinke verliezen op de wereldwijd­e aandelenma­rkten, die een signaal kan zijn dat de economisch­e groei verslapt. Gisteravon­d was een vat Amerikaans­e olie (van 159 liter) 53,30 dollar waard, een daling van zo’n 7 procent. Brent zakte dan weer 6,7 procent, tot 62,29 dollar per vat. De prijzen gaan de laatste tijd stevig onderuit, onder meer door de toestemmin­g die acht landen hebben gekregen van de VS om olie te blijven kopen van Iran, ondanks de sancties tegen het land. Ook de Amerikaans­e olieproduc­tie zit op een record.

Oliekartel Opec zou de productie nu nog sterker willen verlagen dan eerder voorzien.

‘Onze ingenieurs zijn hier heel blij mee’

CHRISTOPHE WEERTS Woordvoerd­er BMW België

 ??  ?? als het van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) afhangt.
als het van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) afhangt.
 ??  ?? Zijspiegel­s: vanaf 2021 niet langer verplicht
Zijspiegel­s: vanaf 2021 niet langer verplicht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium