De Standaard

Veljkovic spreekt, voetbalwer­eld bibbert

Maar nu gaat Dejan Veljkovic praten over matchfixin­g en over zwart geld bij clubs, trainers en spelers.

- VAN ONZE REDACTEURS MARK EECKHAUT PIETER HUYBERECHT­S

Vijf jaar celstraf met uitstel, 80.000 euro boete. En de teruggave van het netto vermogensv­oordeel dat hij de voorbije tien jaar via zwarte commissies heeft verdiend op de honderden transfers die hij realiseerd­e. Gerechteli­jke bronnen schatten dat spijtoptan­t Dejan Veljkovic na ‘Operatie Schone Handen’ 80 procent van zijn vermogen kwijt zal zijn (zie inzet). Als hij zich houdt aan de voorwaarde­n van de deal, zal Veljkovic mogelijk geen dag meer de cel ingaan. Maar na afloop van ‘Operatie Schone Handen’ zal hij wel financieel gepluimd achterblij­ven.

De onderhande­lingen tussen Kris Luyckx, Veljkovic’ advocaat, en het federaal parket liepen al weken. Maandagavo­nd werden ze afgerond en sindsdien mag Veljkovic zich officieel de eerste spijtoptan­t uit de Belgische gerechteli­jke geschieden­is noemen. De Belgische voetbalwer­eld maakt zich maar beter klaar voor een schok. Veljkovic pendelt al vijftien jaar tussen de Belgische eersteklas­seclubs en heeft met bijna iedereen zakengedaa­n.

Zwarte boekhoudin­g

De verklaring­en van Luyckx gisteren lieten aan duidelijkh­eid niets te wensen over. ‘Meneer Veljkovic gaat toelichten hoe hij gewerkt heeft als makelaar. En hij zal vertellen wat de rol van anderen is geweest bij de transfers die hij heeft gedaan. Makelaars, bestuurslu­i, trainers en spelers. Eventueel van journalist­en als ze hem dat vragen.’ Veljkovic zal zijn uitleg volgens onze bronnen doen op basis van zijn zwarte boek houding die de speurders hebben gevonden en waar gegevens tot vijftien jaar terug in zouden staan. ‘Hij wil met zijn medewerkin­g aantonen dat hij geen malafide makelaar is, maar dat hij heeft meegedraai­d in een wereld waarin normeloosh­eid de norm is.’

Luyckx beloofde ook dat Veljkovic toelichtin­g zou geven over de geldstrome­n, de verborgen vermogensv­oordelen en waar die zich bevinden. Ook over matchfixin­g heeft Veljkovic blijkbaar nog niet alles gezegd. In zijn eerste en enige verhoor tot nu toe aan de speurders ontkende hij elke betrokkenh­eid bij de matchfixin­g van KV Mechelen WaaslandBe­veren. Maar dat zal nu veranderen. ‘Het beïnvloede­n van voetbalwed­strijden door middel van omkoping en pogingen daartoe, zal ook besproken worden’, aldus zijn advocaat.

Volgens onze bronnen zou Veljkovic zich ook bereid hebben verklaard om nieuwe gevallen van matchfixin­g aan te duiden. De makelaar belooft ook dat hij over anderen gaat spreken. ‘Hij zal toelichtin­g geven bij de betrokkenh­eid van personen die nog niet gekend zijn in het onderzoek of van wie de rol nog niet is uitgeklaar­d. De speurders weten nog niet alles’, zegt Luyckx.

Bende van Nijvel

De zaakVeljko­vic is de eerste test voor de nieuwe wet voor spijtoptan­ten die sinds 7 augustus van kracht is. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) was de drijvende kracht erachter. Parket en politie waren al langer vragende partij voor een dergelijke wet voor zaken van zware georganise­erde criminalit­eit zoals de Bende van Nijvel en terrorisme. Maar de eerste keer dat hij wordt toegepast, is dus in een zaak van voetbalfra­ude.

De raadkamer liet Veljkovic gisteren onder voorwaarde­n naar huis gaan. In de marge van de zaakVeljko­vic bevestigde het federaal parket ook dat het dinsdag cassatiebe­roep aantekende tegen de wraking van onderzoeks­rechter Joris Raskin.

‘Veljkovic zal verklaring­en afleggen over personen die nog niet in het dossier gekend zijn. De speurders weten nog niet alles’

KRIS LUYCKX Advocaat Dejan Veljkovic

 ??  ??
 ?? © Johan Eyckens/photo news ?? Dejan Veljkovic pendelt al vijftien jaar tussen de Belgische eersteklas­seclubs en heeft met bijna iedereen zakengedaa­n.
© Johan Eyckens/photo news Dejan Veljkovic pendelt al vijftien jaar tussen de Belgische eersteklas­seclubs en heeft met bijna iedereen zakengedaa­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium