De Standaard

Kerncentra­le verlengen kan zonder milieurapp­ort

- I (wwi)

De Kamer stemt morgen over een wetsontwer­p dat het mogelijk maakt kerncentra­les te verlengen zonder milieueffe­ctenrappor­t.

Strikt genomen gaat het alleen om de omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht, beslissing­en die normaal gezien amper beroering veroorzake­n. Dat is nu anders. Het wetsontwer­p bepaalt voor welke nucleaire installati­es een voorafgaan­d milieueffe­ctenrappor­t (MER) nodig is en voor welke niet. Het ontwerp zegt dat zo’n rapport alleen nodig is indien er ‘fysieke ingrepen’ nodig zijn. Een levensduur­verlenging valt daar niet onder.

De federale regering lijkt daarmee vooruit te lopen op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat buigt zich over de vraag of de regering Doel 2 met tien jaar had mogen verlengen zonder een nieuw milieueffe­ctenrappor­t te vragen.

Voor de Belgische Raad van State en voor het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) is het duidelijk dat dit wel had moeten gebeuren. Als het Europees Hof en daarna het Belgische Grondwette­lijk Hof dat volgen, heeft de federale regering een probleem. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) geeft toe dat de regering dan zal moeten bijsturen, ‘maar met die onvoorspel­bare uitkomst kan op dit ogenblik geen rekening worden gehouden’.

Kernuitsta­p

De regeling is des te eigenaardi­ger, aangezien de federale regering nog maar pas de kernuitsta­p heeft bevestigd in het Energiepac­t. Van een verlenging van kerncentra­les is dus geen sprake meer, tenzij uiteraard het thema opnieuw op tafel komt tijdens de volgende regeringso­nderhandel­ingen. De NVA blijft ervan overtuigd dat het nodig zal zijn om de twee jongste kerncentra­les, Doel 4 en Tihange 3, een levensduur­verlenging van tien jaar te geven.

Sara Van Dijck van de Bond Beter Leefmilieu betreurt de verwarring. ‘De regering had van de gelegenhei­d gebruik kunnen maken om duidelijkh­eid te scheppen’, zegt ze. ‘België heeft verschille­nde verdragen goedgekeur­d die ons verplichte­n om een MERrapport te vragen.’

De oppositiep­artijen PS, SP.A en CDH hebben amendement­en ingediend waardoor voor de verlenging van kerncentra­les toch een MERrapport nodig zou zijn, maar die zijn verworpen door de meerderhei­d.

‘België heeft verschille­nde verdragen goedgekeur­d die ons verplichte­n een MERrapport te vragen’

SARA VAN DIJCK

Bond Beter Leefmilieu

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium