De Standaard

‘Gerecht sloot deal met praatjesma­ker’

Het gerecht speelt met ‘een verkoper van gebakken lucht’ als spijtoptan­t een gevaarlijk spel. Dat zeggen de advocaten van de drie verdachten die voor ‘Operatie Schone Handen’ nog in de cel zitten.

- Sven Mary: ‘Veljkovic mag bepalen wat het evangelie is.’ PIETER HUYBERECHT­S

BRUSSEL I ‘Dejan Veljkovic is vrij zonder ook maar één verklaring af te leggen. Heel vreemd. En het bewijs dat hij heel goed is in zijn vak, met name de charmante man uithangen en speciale deals sluiten op basis van beloftes.’ Joris Van Cauter, de advocaat van KV Mechelendi­recteur Thierry Steemans, kijkt met grote ogen naar de deal tussen het gerecht en makelaar Veljkovic, die de eerste spijtoptan­t in ons land wordt. Een deal die volgens zijn advocaat Kris Luyckx ‘tientallen mensen uit de voetbalwer­eld de daver op het lijf bezorgt’.

De overige spilfigure­n betwijfele­n of het zo’n vaart zal lopen. Zowat iedereen in het dossier zet de makelaar weg als een praatjesma­ker, een verkoper van gebakken lucht. ‘Al ben ik ergens heel blij dat hij gaat pra ten’, zegt Van Cauter. ‘Het wordt hoog tijd dat hij de speurders uitlegt dat er van KV Mechelen geen opdracht kwam om WaaslandBe­veren om te kopen.’ Het gerecht betwijfelt dat.

Volgens Sven Mary, advocaat van makelaar Karim Mejjati, mag Veljkovic met goedkeurin­g van het gerecht gratuit voor onderzoeks­leider spelen. ‘Hij heeft plots het licht gezien en mag nu bepalen wat het evangelie is. Hij gaat bepaalde figuren uit het voetbal aanduiden en anderen bewust niet. De schade zal niet te overzien zijn.’

Mary zegt net als Dimitri De Béco, die Mogi Bayats rechterhan­d Laurent Denis verdedigt, zeer argwanend te zullen kijken naar wat Veljkovic gaat verklaren. Ze vrezen maatwerk, ingefluist­erd door het gerecht.

Het kamp van die andere spilfiguur, Mogi Bayat, noemt de deal hallucinan­t. Zelf spijtoptan­t worden? Niet aan de orde. Zijn advocaat Tom Bauwens noemt het pervers dat Veljkovic wel huiswaarts mag en Bayat niet. Omdat, zegt hij, er bij Bayat net geen sprake is van dubieuze contacten. Zowel Bayat, Denis als Steemans hoopt eerstdaags vrij te komen. ‘Anders zijn we echt verkeerd bezig’, zegt De Béco.

‘Veljkovic gaat bepaalde figuren uit het voetbal aanduiden en anderen bewust niet. De schade zal niet te overzien zijn’

SVEN MARY

Advocaat makelaar Karim Meijati

Vier speurders extra

Intussen raakte bekend dat voor ‘Operatie Schone Handen’ vier extra speurders worden ingezet. De perswoordv­oerder zegt wel dat dit al enkele weken geleden werd beslist, nog voor bekend was geraakt dat Veljkovic als spijtoptan­t zal optreden.

‘Operatie Schone Handen’ slorpt veel manuren op bij de federale gerechteli­jke politie van Limburg.

 ?? © belga ??
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium