De Standaard

Voorlezen uit het klassieke receptenbo­ek

-

De Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (Oeso), zeg maar de federatie van industriel­anden, heeft haar groeiprogn­oses voor de Belgische economie een beetje verlaagd. Voor dit jaar rekent de Oeso op een economisch­e groei van 1,5 procent en voor 2019 en 2020 op 1,4 procent. Bij eerdere prognoses, in mei, ging het voor dit en volgend jaar nog om 1,7 procent.

Die bijstellin­g naar beneden is geen verrassing. Het is al een tijdje duidelijk dat de conjunctuu­r over haar piek heen is. Een enquête bij Vlaamse bedrijfsle­iders leverde eerder deze week precies hetzelfde beeld op.

België is heus niet het enige land dat zijn vooruitzic­hten getemperd ziet. Dat geldt voor de hele eurozone en ook voor de Europese groeimotor bij uitstek, Duitsland. Maar de afkoeling is ook buiten Europa merkbaar – en zelfs spectacula­irder. De Verenigde Staten mogen zich volgens de Oeso opmaken voor een groeivertr­aging van 2,9 procent dit jaar naar 2,1 procent in 2020.

Wat valt daar aan te doen? Voor België haalt de Oeso zijn klassieke receptenbo­ek boven. Voor wie de voorbije jaren de Oesorappor­ten nooit heeft gelezen: er is nood aan meer publieke investerin­gen, inefficiën­te overheidsu­itgaven moeten worden aangepakt en de (para)fiscale lasten op arbeid (vooral in jobs voor laaggescho­olden) moeten verder omlaag.

De Oeso wil dat de economisch­e groei ‘groener’ wordt en meer arbeidskan­sen geeft aan migranten

Iets minder vanzelfspr­ekend is de aanbevelin­g om investerin­gs en beleidskeu­zes te maken die de economisch­e groei ‘groener’ maken. Concreet: uitbouwen van de (publieke) transporti­nfrastruct­uur rond de grote steden, tolheffing­en om files tegen te gaan en het aanpakken van de gunstige fiscale regeling voor bedrijfswa­gens.

Nog opvallende­r is het pleidooi van de Oeso om de groei ook ‘inclusieve­r’ te maken, met meer kansen op de arbeidsmar­kt voor migranten. En dat is niet alleen een zaak van loonkosten. Het komt er ook op aan dat de bedrijven meer inspanning­en doen. Niet met mooie woorden, maar met concrete diversitei­tsplannen. Die opdracht geldt zeker ook voor de overheid als werkgever, want – luidt het harde verdict – met de tewerkstel­ling van migranten in Belgische overheidsd­ienst is het slecht gesteld.

Overigens kreeg ons land gisteren niet alleen wijze raad van de Oeso. Ook de Europese Commissie liet van zich horen en waarschuwd­e – eens te meer – voor het risico dat de Belgische begroting ‘niet in overeenste­mming zal zijn met de Europese afspraken’.

Ook hier liggen er klassieker­s op tafel: het structurel­e begrotings­tekort en de overheidss­chuld moeten sneller worden afgebouwd.

Volgens de federale regeringMi­chel is de kritiek van Europa onterecht omdat ons land behalve een ‘doordacht saneringsb­eleid’ vooral inzet op ‘ambitieuze strategisc­he investerin­gen en structurel­e hervorming­en’. Dixit minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Toch iemand die uit de rapporten van de Oeso kan citeren.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium