De Standaard

Er is geen alternatie­f

De keuze om met de socialiste­n in zee te gaan, krijgt Bart De Wever nog verkocht. Maar richting mei 2019 speelt de NVA opnieuw een troef kwijt.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

‘De veranderin­g werkt: sociaal, niet socialisti­sch’, titelt een filmpje dat de NVA vorig jaar online plaatste, waarin Vlaams minister en Antwerps boegbeeld Liesbeth Homans een geliefkoos­de oneliner bovenhaalt. Het typeert de afkeer voor rood waarmee de partij jarenlang stemmen wist te winnen.

Diezelfde kiezers kijken nu toe hoe kopman Bart De Wever de SP.A uitkoos om te onderhande­len over een Antwerpse coalitie. Voornaamst­e argument van de NVA: alle alternatie­ven zijn slechter. De centrumrec­htse meerderhei­d is te krap om verder te zetten, waardoor de NVA voor bepaalde stemmingen afhankelij­k zou kunnen worden van Vlaams Belang. En Groen staat nog verder van de NVA dan rood.

Tandengekn­ars

Verantwoor­delijkheid­szin is de centrale boodschap die gecommunic­eerd wordt. ‘Uiteraard is dit niet waarop we op voorhand gehoopt hadden’, zegt federaal fractielei­der Peter De Roover. ‘Het zal een zoektocht zijn. Maar we moeten onze verantwoor­delijkheid nemen. De NVA vermijdt net dat er in Antwerpen een uitgesprok­en links beleid komt.’

De Vlaamsnati­onalistisc­he achterban lijkt de Antwerpse evoluties voorlopig te aanvaarden. ‘Er is wat tandengekn­ars in de wandelgang­en, maar dat blijft binnensmon­ds’, zegt Karl Drabbe van de Vlaamsgezi­nde website Door

braak. ‘Iedereen zal het argument van bestuurbaa­rheid slikken.’

Dat de NVA zich op deze manier kan profileren als een redelijke beleidspar­tij die de pagina van de campagne kan omslaan en bereid is om aan tafel te gaan zitten met voormalige tegenstrev­ers, kan zelfs een voordeel zijn, stipt politicolo­og Bart Maddens (KU Leuven) aan.

Toch speelt de NVA, zeker in de aanloop naar de verkiezing­en van mei volgend jaar, opnieuw een troef kwijt. Bij het bevriezen van de communauta­ire agenda of het noodgedwon­gen verlaten van de strikte budgettair­e orthodoxie, kon De Wever nog argumenter­en dat de NVA tenminste de beste garantie bood om op de belangrijk­ste bestuursni­veaus links buiten te houden. Dat voordeel krijgt nu een fikse knauw. Een geelrode alliantie is geen primeur in Vlaanderen, maar Antwerpen is van een andere orde.

Lek naar rechts

Dat maakt de NVA de komende maanden kwetsbaar, vooral voor aanvallen van Vlaams Belang. Voor de partij van Tom Van Grieken, die bij de gemeentera­adsverkiez­ingen al tal van stemmen terugwon van de NVA, ligt de weg nu open om een stem voor de NVA weg te zetten als een stem voor een partij die liever de socialiste­n er opnieuw bijneemt dan Vlaams Belang. Om het lek naar rechts zo veel mogelijk te beperken, blijft de NVA fors inzetten op de kernthema’s van Vlaams Belang: identiteit en migratie. Het volgehoude­n verzet tegen het VNMigratie­pact is daar momenteel de ideale veruitwend­iging van.

Het is voor de NVA cruciaal die lijn ook in Antwerpen door te trekken. Bij Antwerpse NVA’ers valt te horen dat ze op sociaal, ecologisch en mobiliteit­svlak de socialiste­n een eind tegemoet kunnen komen. Maar net als op Vlaams en federaal niveau is de bewegingsr­uimte wat identiteit en migratie betreft hermetisch klein. ‘Dit zal geen linkse coalitie worden’, zegt De Roover. ‘De NVA wordt niet socialisti­sch.’

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Bart De Wever.
© Sebastian Steveniers Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium