De Standaard

De miljoenend­ans van Kevin De Bruyne

En zijn entourage geniet gewiekst mee

- NICO TANGHE IN SAMENWERKI­NG MET LE SOIR EN EIC

BRUSSEL I ‘We hebben vier aanbieding­en ontvangen en Wolfsburg is bereid om hem een hoger salaris te bieden dan City, maar Kevin wil prijzen winnen.’ Spelersmak­elaar Didier Frenay speelt het hard, wanneer Txiki Begiristai­n, directeur voetbalzak­en bij Manchester City, hem in de zomer van 2015 contacteer­t met een tweede verbeterd salarisaan­bod om de Belgische middenveld­er naar de Premier League te halen. Zo blijkt uit de documenten die Der Spiegel deelde met EIC en die Le Soir analyseerd­e.

De Bruyne en Frenay die zijn mail naar Begiristai­n verstuurt op 25 juli zitten dan ook in een sterke onderhande­lingsposit­ie. De hoogblonde creatieve middenveld­er heeft er met 28 doelpunten en 16 assists, alle competitie­s inbegrepen, een topjaar opzitten in de Bundesliga, waardoor zowat alle Europese topploegen hem willen binnenrijv­en. De Engelse topploegen, die plots de grote fout van Mourinho bij Chelsea (die De Bruyne niet of nauwelijks liet spelen, red.) inzien, maar ook Bayern München en PSG.

‘Familiebud­get’: 2 miljoen

De aanbieding­en stromen dat jaar dan ook binnen bij Patrick De Koster, die dicht bij de familie De Bruyne staat, en Didier Frenay die ook de belangen behartigt van De Bruyne en de onderhande­lingen voert per mail. Waardoor een opbod ontstaat die de prijs van de speler en de gelinkte commissies almaar de hoogte in duwen.

Zo start City met een openingsbo­d in juli van 50 miljoen euro, dat begin augustus wordt opgetrokke­n naar 65 miljoen euro. Maar nog is dat niet genoeg. Op 19 augustus na een vergaderin­g met Klaus Allofs, op dat moment manager bij Wolfsburg legt Frenay de lat nog hoger.

‘Kevin is duidelijk geweest: hij wil naar Man City. Het laatste woord van Wolfsburg was dat als City 50 miljoen Britse pond biedt (71 miljoen euro, red.), de trans

fer binnen de 48 uur kan worden afgehandel­d’, mailt hij die dag naar Begiristai­n. Waarna hij zijn eigen eisen op tafel legt. ‘een gegarandee­rde commissie van 6,5 miljoen pond (9,2 miljoen euro, red) en een budget voor de familie van 2 miljoen euro. De bal ligt nu in uw kamp (...).’, voert hij de druk verder op.

Tot 9,5 miljoen euro

City geeft na intern overleg schoorvoet­end toe. Op 24 augustus valt bij Wolfsburg een bod in de bus van 71 miljoen euro (50 miljoen pond), later nog ultiem verhoogd naar 75,5 miljoen euro. Ondertusse­n probeert Frenay zijn miljoenenc­ommissie veilig te stellen. Want in tegenstell­ing tot de 2 miljoen voor de familie, is daarover op dat moment nog geen witte rook.

‘Natuurlijk, onze prioriteit blijft Kevin en wij zullen er voor vechten opdat hij een fantastisc­h contract kan onderteken­en bij City, bij PSG of bij Bayern, maar we moeten ook aan onszelf denken. Wanneer we bij de twee andere clubs een vaste commissie kunnen krijgen en bij City een variabele commissie, kiezen we voor een vast bedrag’, mailt hij naar City.

In zijn antwoord verstuurd net voor middernach­t toon Bigiristai­n van City zich geïrriteer­d, maar hij geeft toch toe om Frenay ‘uitzonderl­ijk’ een commissie van 10 procent uit te keren. Verdeeld over een vast bedrag, aangevuld met een variabele commissie van jaarlijks 10 procent op alles wat De Bruyne verdient (loon + bonussen) en dat zes jaar lang. Te verdelen onder Frenay en De Koster, elk 5 procent, blijkt eind september uit interne documenten van City. Waardoor beide spelersmak­elaars samen minimaal 8,5 miljoen euro verdienen op de transfer van de Bruyne en maximaal op voorwaarde dat City mét De Bruyne titels en andere prijzen wint 9,5 miljoen euro.

 ??  ??
 ?? © dsfotomont­age ??
© dsfotomont­age
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium