De Standaard

WIE REALISTISC­H WIL ZIJN, KOESTERT ACHTERDOCH­T

- KAREL VERHOEVEN

We moeten er nu ernstig rekening mee houden dat de sociaaleco­nomische herstelreg­ering die vier jaar lang al die nijdige ruzies overleefde, kan vallen over een nietbinden­de internatio­nale tekst over migratie, die tot voor kort als eerder ceremoniee­l gold. Weg is de electorale concurrent­ie in het centrum tussen Vlaamse partijen. Een helder schisma tekent zich af. Tussen zij die zich comfortabe­l voelen bij een multilater­ale wereld waarin controle over de eigen grenzen nooit sluitend zal zijn, en zij die de slagbomen aan de grensoverg­angen eigenhandi­g willen bedienen om niemand nog binnen te laten om wie we niet gevraagd hebben.

De voorbije jaren voerde de NVA er al via allerlei opstootjes permanent campagne over, met groeiende frustratie, gebonden als haar staatssecr­etaris is door internatio­nale verdragen, activistis­che rechters en coalitiepa­rtners. Plotseling ligt daar nu een tekst van de Verenigde Naties waarrond al die opgekropte spanning tot uitbarstin­g komt. Het is een prachtige case. Marrakech afwijzen betekent: streng zijn op migratie, het primaat van de politiek verdedigen tegenover rechters, de eigen soevereini­teit benadrukke­n, kortom, ‘to take back control’ zoals de brexiteers dat formuleerd­en. Elk nieuw debat in het parlement maakt duidelijk dat een interpreta­tieve tekst, zelfs als hij Europees wordt opgesteld, geen oplossing ten gronde biedt. Het Marrakecha­kkoord zelf zit voor de NVA fout. Elk internatio­naal verdrag zit fout waaruit migranten meer rechten kunnen puren.

We hebben nog wel wat crisisdage­n voor de boeg op weg naar 10 december, de dag waarop de regering naar Marrakech vertrekt, voor het drama van de regeringsv­al kan worden opgevoerd. Electoraal is het voor de NVA een zeer gewaagde gok. Het is niet handig dat Theo Francken de tekst twee jaar in verschille­nde versies op zijn bureau had liggen. Maar het sterkt hen dat het debat nu overal in Europa oplaait. De revolte tegen migratie die ver op rechts begon, dringt nu via het VNakkoord door tot in het hart van centrumpar­tijen (zoals de CDU in Duitsland) en van centrumreg­eringen zoals in Nederland en België. Daar in het centrum merk je pas tot welk taboe migratie in nauwelijks drie jaar is uitgegroei­d. Goede bedoelinge­n zijn van het verleden. Wie realistisc­h wil zijn, koestert achterdoch­t.

Een opmerkelij­k gevolg van die achterdoch­t is dat de tegenstand­ers van Marrakech een internatio­naal akkoord veel ernstiger nemen dan de voorstande­rs. Wat we onderteken­en, moeten we respectere­n en uitvoeren. Misschien vormt die ernst alsnog een onverhoeds­e steun voor de multilater­ale orde. Een land als België kan immers niet zonder.

De revolte tegen migratie die ver op rechts begon, dringt nu door tot in het centrum

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium