De Standaard

‘Vuurpijlen en molotovcoc­ktails, ik hou mijn hart vast’

‘Er zitten meer ouderen in de ongevallen­cijfers omdat die groep groeit in het verkeer, niet omdat ze gevaarlijk­er rijden’ De meeste amokmakers die aangehoude­n zijn bij het protest tegen de hoge brandstofp­rijzen, waren bekend bij de politie, zegt minister

- (yb, phu, jdw, blg) Een

BRUSSEL I Bij politieint­erventies aan verscheide­ne blokkades door ‘gele hesjes’ zijn sinds woensdagav­ond in totaal 39 mensen aangehoude­n, van wie 24 gerechteli­jk. Bij die laatste aanhouding­en is volgens minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) sprake van diefstal, gewelddeli­cten en wapengebru­ik.

‘Het wordt de hoogste tijd dat om veiligheid­sredenen een nultoleran­tie wordt ingevoerd voor gewelddadi­ge acties rond de brandstofd­epots’, zegt de Belgische federatie van brandstoff­enverdeler­s Brafco. Gisterocht­end kwam het nabij de Totalopsla­gplaats in Feluy opnieuw tot een harde confrontat­ie tussen de poli TOM BRIJS vindt leeftijd geen goed criterium voor rijvaardig­heid. (In ‘dS Avond) tie en amokmakers, die volgens het gerecht de protestact­ie van de gele hesjes infiltrere­n.

‘Als ik zie hoe er vuurpijlen worden afgeschote­n en molotovcoc­ktails gegooid op een plaats waar licht ontvlambar­e stoffen in grote hoeveelhed­en worden opgeslagen, staat mijn hart stil’, aldus voorzitter Johan Mattart.

Voor de Henegouwse gouverneur Tommy Leclercq is de maat vol. Het Totaldepot in Feluy ging gisternami­ddag op politiebev­el dicht. Driehonder­d agenten sloten de veiligheid­sperimeter rond de opslagplaa­ts hermetisch af.

Heel even leek het erop dat ook het depot van Total in Vilvoorde geblokkeer­d zou worden. Maar nadat de politie de nummerplaa­t van de wagens van de actievoerd­ers genoteerd had, hielden die het voor bekeken. ‘Voorlopig komt de bevoorradi­ng van Vlaamse benzinesta­tions niet in het gedrang’, aldus Mattart. in de buurt van het brandstofd­epot van Feluy.

 ?? © Didier Lebrun/pn ?? uitgebrand­e vrachtwage­n
© Didier Lebrun/pn uitgebrand­e vrachtwage­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium