De Standaard

Psychische problemen kosten Belgen jaarlijks 20 miljard

Naar schatting een op de zes Belgen worstelt met psychische problemen, meent de Oeso. En dat heeft zijn prijs.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I De Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (Oeso), een federatie van industriel­anden, publiceerd­e gisteren een rapport over de Europese gezondheid­szorg. Ze schat dat een op de zes Europeanen worstelt met psychische problemen als depressie, angststoor­nissen of een alcohol en drugsversl­aving.

Van de Belgen kampt 17,9 procent met psychische problemen, denkt de Oeso. Dat cijfer leunt aan bij het Europese gemiddelde van 17,3% en de Europese koploper Finland (18,8%). Maar, waarschuwt de Oeso, de verschille­n tussen de Europese landen kunnen (soms) verklaard worden door een verschille­nd bewustzijn rond mentale problemen of stigmavorm­ing rond depressie en stoornisse­n.

Behalve de hoge menselijke kostprijs bracht de Oeso ook de economi sche gevolgen van psychische aandoening­en in kaart. Direct en indirect kosten die Europa 600 miljard euro per jaar (de schatting geldt voor 2015). Volgens de Oeso gaat het zelfs om een onderschat­ting, omdat bepaalde kosten, zoals het effect van psychisch lijden op collega’s op het werk, moeilijk te berekenen vallen.

Ons land behoort bij de koplopers. De Oeso raamt de kosten voor België op 20,7 miljard, een kleine vijf procent van ons bruto binnenland­s product (bbp). We zitten daarmee ongeveer op hetzelfde niveau als Nederland, alleen Finland spendeert een nog hoger percentage van zijn bbp. Ook hier nuanceert de Oeso, want de kosten variëren naargelang van de manier van diagnostic­eren van mentale problemen en de sterkte van de sociale zekerheid.

Lage productivi­teit

De Oeso noemt het economisch­e kostenplaa­tje ‘enorm’. De directe kosten gaan naar de gezondheid­szorg of de werklooshe­idsuitkeri­ngen – voor België respectiev­elijk 5,5 en 3,9 miljard euro per jaar.

De denktank berekende ook de indirecte kosten en de impact op de arbeidsmar­kt. Mensen zonder depressie werken meer dan mensen met de

Cijfers

liter (pure) alcohol drinkt de Belg jaarlijks, meer dan het Europese gemiddelde van 9,8 liter. procent van de Belgen rookt dagelijks, iets minder dan het Europese gemiddelde van 20 procent. procent van de volwassen bevolking lijdt aan obesitas (BMI hoger dan 30), minder dan het Europese gemiddelde van 15,7 procent. pressie (in ons land werken mensen met een chronische depressie zowat de helft minder). Maar, zegt de Oeso, zelfs als mensen met psychische problemen gaan werken, resulteert dit in meer absenteïsm­e en minder productivi­teit. De Oeso schat die lagere productivi­teit op 6 procent.

Door het hoge suïcidecij­fer in België is de som ‘verloren inkomens’ groot, omdat de Oeso ervan uitgaat dat de mensen die vroegtijdi­g uit het leven zijn gestapt, anders tot hun 65 jaar hadden gewerkt.

‘Niet onvermijdb­aar’

De voorgaande opsomming van economisch­e kosten doet misschien wat kil en rationeel aan, maar de Oeso benadrukt in het rapport ook dat de menselijke kostprijs voor wie kampt met mentale problemen, voor hun familieled­en en vrienden ‘verwoesten­d’ is.

Niettemin concludeer­t de denktank dat de economisch­e kosten een extra argument zijn om in te zetten op preventie. Volgens José Angel Gurria, de secretaris­generaal van de Oeso, zijn de kosten voor mens en samenlevin­g dan ook ‘niet onvermijdb­aar’ en moeten overheden meer doen om het mentaal welzijn van de burger te promoten.

 ?? © Fred Debrock ?? De Oeso moedigt overheden aan meer inspanning­en te leveren voor het welzijn van hun burgers.
© Fred Debrock De Oeso moedigt overheden aan meer inspanning­en te leveren voor het welzijn van hun burgers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium