De Standaard

‘Een eventuele inbraak behoort bij een vrijgave van de grondplann­en tot de reële mogelijkhe­den’

De Raad van State heeft beslist dat Gaia inzage moet krijgen in de grondplann­en van de gebouwen waar de KU Leuven dierenproe­ven uitvoert.

- VAN ONZE REDACTEUR WERNER ROMMERS Gaia zegt geen dieren te willen Maar het wil wel weten waar dierproeve­n plaatsvind­en.

BRUSSEL I ‘We wensen de manier waarop de Vlaams overheid dierproeve­n erkent, tegen het licht te houden.’ En dus vroeg Gaia – in het kader van openbaarhe­id van bestuur – die erkennings­dossiers op bij de Vlaamse overheid, die de dossiers ook gaf aan de dierenrech­tenorganis­atie. ‘Maar meteen viel ons op dat de grondplann­en van de labo’s ontbraken’, zegt Anthony Godfroid, de advocaat van Gaia. ‘Die maken nochtans deel uit van het erkennings­dossier, zodat de overheid kan controlere­n in welke omstandigh­eden de proefdiere­n worden gehouden.’

Op die grondplann­en staat ook waar de proefdiere­n exact verblij ven, hoe de gebouwen er vanbinnen uitzien, over welke lokalen het gaat, tot zelfs waar de toegangsde­uren zich bevinden. De KU Leuven probeerde daarom te voorkomen dat die documenten in handen van Gaia zouden vallen. De universite­it wees daarvoor onder meer op het belang van de ‘openbare orde en veiligheid’.

Ook de dienst Dierenwelz­ijn van de Vlaamse overheid – die de erkennings­dossiers rond dierproeve­n én de bijbehoren­de grondplann­en beheert – was er niet gerust in. ‘Een eventuele inbraak behoort in dat geval tot de reële mogelijkhe­den’, waarschuwd­e de dienst. Daarbij verwees hij naar een inbraak van dierenrech­tenactivis­ten in een slachthuis in het WestVlaams­e Tielt. De actievoerd­ers ‘redden’ toen naar eigen zeggen een varken ‘van een gewisse dood’.

Hartaanval door schrik

De KU Leuven trekt nu aan het kortste eind. Eerst besliste de Vlaamse Beroepsins­tantie Openbaarhe­id van Bestuur al dat Gaia wel degelijk recht heeft op de grondplann­en. In een ultieme po ging de vrijgave toch nog te verhindere­n, stapte de Leuvense universite­it naar de Raad van State. Daar kreeg de universite­it opnieuw het deksel op de neus.

‘Recht is geschied. De paniekaanv­al van de KU Leuven is bovendien overdreven’, zegt Gaiaadvoca­at Godfroid. ‘Gaia is geen or ganisatie die dieren bevrijdt. Dat heeft geen enkele zin, veel van zulke bevrijde dieren sterven aan een hartaanval door de schrik van zo’n bevrijding­sactie. Bovendien zijn we niet van plan om die grondplann­en – die helemaal niet zo gedetaille­erd zijn – aan andere mensen door te spelen.’

Dienst Dierenwelz­ijn van de Vlaamse overheid

 ?? © belga ?? bevrijden.
© belga bevrijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium