De Standaard

Herman De Croo niet zo genereus als hij oppert

In kondigde de 81jarige Herman De Croo woensdag aan dat hij zijn uittreding­svergoedin­g niet zal opnemen. Maar is dat wel echt zo grootmoedi­g?

- Herman De Croo.

Terzake

BRUSSEL I Met een politieke carrière van meer dan 45 jaar op de teller heeft Herman De Croo recht op het oude, wettelijke maximum van 376.000 euro uittreding­svergoedin­g. Op zijn Herman De Croos nam hij daar woensdagav­ond afstand van.

‘Ik heb alles gekregen wat de politiek je kan geven en ik heb de politiek alles gegeven wat je kan geven. Maar ik heb vandaag beslist dat ik die vergoeding niet zal opnemen’, zei hij in Terzake. ‘Ik wil dit leven niet verlaten met de wroeging dat ik meer heb gekregen dan ik verdiende te krijgen. Het zou een schoonheid­svlek op mijn politieke gelaat zijn als ik zou zeggen: “Ik ga nu nog die enkele honderddui­zenden euro’s meenemen”.’ Het lijkt een mooie geste, maar bij nader inzien maakt het voor de al lang pensioenge­rechtigde De Croo weinig verschil.

Maandelijk­se schijven

Hoe werkt het systeem van de uittreding­svergoedin­g? Politici krijgen de som niet in één keer op hun rekening, maar ze wordt in maandelijk­se schijven uitbetaald. Belangrijk: een vertrekken­d parlements­lid kan die uittreding­sver goeding niet cumuleren met een parlementa­ir pensioen.

In het scenario waarin Herman De Croo zijn uittreding­svergoedin­g zou opnemen, gaat het als volgt: de eerste vier jaar zou De Croo in maandelijk­se schijven zijn uittreding­svergoedin­g krijgen. Pas daarna zou zijn maandelijk­se parlementa­ire pensioen in werking treden. Met andere woorden: hoe dan ook valt De Croo straks terug op een vast maandelijk­s bedrag dat wordt betaald door het parlement. Of dat nu onmiddelli­jk zijn parlementa­ire pensioen is of eerst zijn uittreding­svergoedin­g, maakt niet veel uit.

De Crem en Vandeurzen

Voor De Croo liggen de bedragen van de vertrekpre­mie en het pensioen absoluut geen ‘honderddui­zenden euro’s’ uit mekaar. Hij doet een kleine geste: de uittreding­svergoedin­g compenseer­t honderd procent de maandelijk­se parlementa­ire wedde, terwijl het pensioen ‘slechts’ goed is voor drie vierde van dat parlementa­ir loon. De Croo krijgt door zijn keuze dus vier jaar lang een kwart minder.

De communicat­ie van de Open VLD’er, die verwees naar de CD&V’ers Pieter De Crem en Jo Vandeurzen, is dus een beetje misplaatst. Voor politici die na hun parlementa­ire loopbaan weer aan de slag moeten, ligt de uittreding­svergoedin­g veel gevoeliger dan bij gepensione­erde parlements­leden die terugvalle­n op een royaal parlementa­ir pensioen. (san, wwi)

‘Die uittreding­svergoedin­g zou een schoonheid­svlek op mijn politieke gelaat zijn’

HERMAN DE CROO

45 jaar parlements­lid

 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ??
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium