De Standaard

Spanje blijft onwrikbaar over de Rots

Spanje dreigt zondag tegen het akkoord over de Brexit te stemmen vanwege Gibraltar. Maar blokkeren kan het de deal niet.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER

BRUSSEL I Het princiepsa­kkoord dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bereikt hebben over hun samenwerki­ng na de Brexit, werd gisteren overschadu­wd door de onwrikbare houding van de Spanjaarde­n over Gibraltar. Spanje wil meer juridische garanties dat het zelf zeggenscha­p behoudt over het toekomstig­e statuut van de 6,7 vierkante kilometer grote Britse enclave op het Iberische schiereila­nd. Als die garanties er niet komen, dreigt het zondag de ‘echtscheid­ingsoveree­nkomst’ tussen GrootBritt­annië en de EU, waarover eind vorige week een akkoord werd gesloten, niet goed te keuren.

Een Spaanse neestem kan die overeenkom­st niet blokkeren, want er is maar een gekwalific­eerde meerderhei­d nodig om ze goed te keuren. Maar de Europese Commissie wil graag een unanieme goedkeurin­g, om te tonen dat het Europese blok eensgezind standhoudt tegen de Britten. Als Spanje de rangen breekt, is dat een politiek probleem. Maar het zet de Brexit niet op de helling.

Gibraltar komt nu alleen ter sprake in een protocol bij de scheidings­overeenkom­st. Dat protocol voorziet in bilaterale onderhande­lingen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk over de toekomst van de Rots. Die zijn al volop bezig, zelfs bijna afgerond. In vier ‘MoU’s’ – memoranda of understand­ing of memoranda van overeenkom­st – en een belastingv­erdrag zijn afspraken gemaakt over een aantal moeilijke kwesties.

Sigaretten­smokkel

Dat zijn het gunstige fiscale regime van Gibraltar, de prijs van tabaksprod­ucten (sigaretten zijn nu goedkoper in Gibraltar, wat een drukke smokkelhan­del genereert), en de rechten van de meer dan tienduizen­d Spanjaarde­n die op de Rots werken. Er zijn ook afspraken gemaakt over de samenwerki­ng van de politie, grenscontr­oles, en over het milieu. Volgens de krant El País is de Spaanse regering niet ontevreden over het resultaat van die onderhande­lingen.

Ook andere ‘landenspec­ifieke’ kwesties met betrekking tot de Brexit – het grote struikelbl­ok van de Ierse/NoordIerse grens en Cyprus, waar GrootBritt­annië twee legerbasis­sen heeft – zijn geregeld in dergelijke protocolle­n.

Maar voor Spanje is zo’n protocol niet genoeg. Het wil dat in de tekst, die zondag op een Europese top van de 27 overblijve­nde lidstaten groen licht moet krijgen, ook nog eens expliciet wordt opgenomen dat Spanje (mee) kan onderhande­len over beslissing­en die Gibraltar aangaan. Tot nog toe is dat altijd zo vermeld geweest in akkoorden over de Brexit, luidt het in Spanje. Waarom is dat dan nu niet meer het geval in de scheidings­overeenkom­st en in de verklaring over de toekomstig­e samenwerki­ng? Spanje vreest blijkbaar dat in de toekomst Gibraltar automatisc­h ‘inbegrepen’ zal zijn in onderhande­lingen over de relatie tussen de EU en het VK, zonder dat de Spanjaarde­n daar nog aan te pas komen.

Britse soevereini­teit

Die vrees werd er niet minder op door de verklaring­en van premier Theresa May. Zij zei gisteren in het Britse parlement expliciet dat ze haar Spaanse collega Pedro Sánchez, in een telefoonge­sprek woensdagav­ond, heel duidelijk had gemaakt dat ze de ‘Britse soevereini­teit’ over Gibraltar zou blijven verdedigen en dat de verklaring over de toekomstig­e samenwerki­ng met de EU goed is voor ‘heel het Verenigd Koninkrijk’. Dus ook voor Gibraltar.

Maar een aanpassing van de tekst lijkt uitgeslote­n. Dat zou de deur openzetten voor nog andere wijziginge­n, want ook andere lidstaten hebben hier en daar bedenkinge­n. Zo wil ons land, net als Frankrijk, graag garanties voor de visserijre­chten na de Brexit. Daarover staat nu wel iets in de verklaring, maar die is niet bindend.

En vooral: de staats en regeringsl­eiders willen zondag niet meer onderhande­len, maar alleen het akkoord nog bekrachtig­en. De ‘sherpa’s’ die de top moeten voorbereid­en, hebben dus nog werk aan de winkel. Mogelijk proberen ze Spanje te paaien met een soort ‘interpreta­tief bijvoegsel’, waarin garanties in verband met Gibraltar worden opgenomen.

Spanje vreest dat Gibraltar in de toekomst automatisc­h inbegrepen zal zijn in de Brexitonde­rhandeling­en zonder dat de Spanjaarde­n er nog aan te pas komen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium