De Standaard

Is een koe zonder horens wel een Zwitserse koe?

Een Zwitserse boer kreeg van zijn beesten te horen dat koeien niet graag hebben dat hun hoorns afgezaagd worden. Hij slaagde erin een referendum af te dwingen over de kwestie.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De Zwitsers hebben iets met koeien. De dieren komen massaal voor op postkaarte­n of op verpakking­en van chocolade, en staan soms in kunststofv­ersie aan grensoverg­angen in het gebergte te staren naar passanten.

Het mag dan ook geen verbazing wekken dat een referendum zondag tot een passioneel debat heeft geleid. De prangende vraag die de Zwitsers met ja of neen moeten beantwoord­en, is of de Zwitserse regering extra subsidies moet geven aan boeren die hun koeien en geiten liever niet onthoornen.

Discussie met koeien

Het initiatief gaat uit van de 67jarige Armin Capaul, een boer met een grijze baard en koeien in de Zwitserse Jura, die niets moet weten van industriël­e landbouw. De voorvechte­r van dierenrech­ten slaagde erin om in achttien maanden 119.626 handtekeni­ngen te verzamelen – een pak boven de 100.000 die vereist zijn om een volksbevra­ging te houden.

‘Ik discussiee­r altijd met mijn koeien in de stal’, verklaarde hij aan het Franse persbureau AFP. ‘Ze vroegen me of ik hen kon helpen, zodat ze hun hoorns kunnen houden. Ik besefte dat ze gelijk hadden en dat er iets moest gebeuren.’

Grotere stal

Al in 2010 begon hij aan zijn kruistocht. Maar het Zwitserse ministerie van Landbouw stuurde hem wandelen. Toen ook parlements­leden niet thuis gaven, besloot hij de weg van het referendum te bewandelen.

‘De hoorns maken deel uit van de koe. De schepping heeft er zo over beslist. We hebben geen enkel recht om het fysieke aspect van die dieren te veranderen’, zegt Capaul. ‘De koe is in zekere zin een nationaal dier in Zwitserlan­d: overal in de reclame zien we koeien met hoorns, terwijl dat niet strookt met de realiteit.’ Bovendien, zegt hij, ondervinde­n de koeien pijn bij de onthoornin­g. Als hij zijn hand over de hoorns laat gaan, voelt hij de energie van de dieren en kan hij zichzelf opladen.

Driekwart van de koeien en een derde van de geiten in Zwitserlan­d dragen geen hoorns meer. De boeren gaan over tot die ingreep omdat ze anders in grotere stallen moeten voorzien en omdat de dieren zo minder risico op verwonding­en lopen.

De overheidss­ubsidies waar het in het referendum om draait, zouden Zwitserse boeren toelaten te investeren in grotere stallen. ‘De stallen moeten zich aanpassen aan de koeien, niet omgekeerd’, is de stelling van Capaul. Maar boeren die dat willen, kunnen doorgaan met onthoornen.

Wereldprob­lemen

‘Dit referendum kan een beetje vreemd klinken als we kijken naar de grote problemen in de wereld’, zei de Zwitserse professor Andreas Ladner aan het persbureau Bloomberg. ‘We hebben hier debatten die je nergens anders hebt. Maar dankzij deze uitlaatkle­p kunnen burgers thema’s op tafel leggen die het systeem vergeet of onderdrukt.’

De Zwitserse regering en het parlement maken er geen geheim van dat ze tegen het voorstel gekant zijn. Opiniepeil­ingen spreken elkaar tegen, zodat het niet uitgeslote­n is dat Armin Capaul zijn slag thuishaalt. In dat geval stopt hij met het geven van interviews en wil hij rustig anoniem zijn koeien blijven melken. (bar)

‘We hebben geen enkel recht om het fysieke aspect van dieren te veranderen’

ARMIN CAPAUL

Landbouwer

 ?? © afp ?? onthoornin­g pijn moeten doorstaan.
© afp onthoornin­g pijn moeten doorstaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium