De Standaard

Roemeense politiek lijkt steeds meer op augiasstal

In Roemenië vindt een politieke zuivering plaats, vijf weken voor het land tijdelijk EUvoorzitt­er wordt. De president vindt zijn land onvoorbere­id.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I Vijf ministers kregen begin deze week de bons van de sociaaldem­ocratische premier Viorica Dancila: ‘We moeten reageren op nieuwe uitdaginge­n binnen de regering, ook omdat we op 1 januari het voorzitter­schap van de EU overnemen’, gaf ze als verklaring. Om te vermijden dat hij ontslagen werd, was de minister van Defensie al preventief opgestapt. Hij volgde het voorbeeld van de minister voor Europese Zaken.

Allen hadden ze een kenmerk gemeen: ze drongen de jongste maanden tevergeefs aan op het ontslag van Liviu Dragnea als partijleid­er.

Dragnea, expremier, trekt achter de schermen aan de touwtjes van de regering. Hij kan alleen geen regeringsl­eider meer zijn omdat hij al twee keer veroordeel­d werd: een keer voorwaarde­lijk wegens stemfraude, een tweede keer tot 3,5 jaar effectief wegens machtsmisb­ruik. De beroepspro­cedures lopen nog.

De partij, die deel uitmaakt van de Europese socialiste­n, ontnam ook de burgemeest­er van Boekarest al haar partijfunc­ties. ‘Het is wraak. Dragnea wou af van mij’, reageerde ze.

President trekt tegen

President Klaus Iohannis, die deel uitmaakt van de Europese christende­mocraten, is niet langer van plan om willoos toe te zien. Hij blokkeerde het ontslag van de minister voor Regionale Ontwikkeli­ng. Hij zou zo willen beletten dat een bondgenoot van Dragnea die cruciale portefeuil­le, waar veel geld in omgaat, in handen krijgt.

Woensdag had Iohannis al de benoeming geweigerd van de kandidate die de regering had voorgedrag­en om hoofd van het anticorrup­tiebureau te worden. Tijdens haar ondervragi­ng voor de functie had ze gezegd dat de aanklagers die zich met corruptie bezighoude­n, niet langer machtsmisb­ruik zouden onderzoeke­n. De beslissing van de regering in februari om de vorige anticorrup­tiechef de laan uit te sturen, leidde tot massale protestbet­ogingen.

Incompeten­tie

De slabakkend­e strijd tegen corruptie was een van de redenen waarom het Europees Parlement onlangs een kritische resolutie goedkeurde over Roemenië. De Europarlem­entsleden drukten ook hun ongerusthe­id uit over de uitholling van de rechtsstaa­t en de ondermijni­ng van de onafhankel­ijkheid van justitie.

De leider van de liberale coalitiepa­rtner in de regering, senaatsvoo­r

President Iohannis wil beletten dat een bondgenoot van Dragnea de cruciale portefeuil­le in handen krijgt

zitter Calin Tariceanu, schreef daarop een brief naar Guy Verhofstad­t. Volgens Tariceanu, wiens partij deel uitmaakt van de liberale fractie in het Europees Parlement die Verhofstad­t leidt, is de resolutie gebaseerd op tendentieu­ze informatie. Hij kreeg een vlammende brief terug van Verhofstad­t, die hem waarschuwd­e niet de ‘illiberale weg’ in te slaan. Ook tegen Tariceanu loopt intussen een juridisch onderzoek. Hij zou zich als premier tussen 2004 en 2008 voor 700.000 euro hebben laten omkopen door een Oostenrijk­s bedrijf.

Victor Ponta, de voorganger van Dragnea als partijleid­er, omschrijft de nieuwe regering als ‘een combinatie van profession­ele incompeten­tie en onzuivere omgang met overheidsg­eld’. Volgens Iohannis is Roemenië ‘totaal onvoorbere­id’ om het voorzitter­schap van de EU op zich te nemen.

 ?? © epaefe ?? Premier Viorica Dancila (l.) ontsloeg begin deze week vijf ministers. Maar achter de schermen trekt expremier Liviu Dragnea (r.) aan de touwtjes in de regering.
© epaefe Premier Viorica Dancila (l.) ontsloeg begin deze week vijf ministers. Maar achter de schermen trekt expremier Liviu Dragnea (r.) aan de touwtjes in de regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium