De Standaard

De Banksy van de juwelenwer­eld

-

T oonaangeve­nde figuren uit de cultuurwer­eld belanden rechtstree­ks in de volksmond, soms ook in het woordenboe­k. Dan verliezen ze hun hoofdlette­r: een quasimodo is een lelijke man, een casanova een mooie, een donjuan een hete, een bartdepauw een oververhit­te (het woordenboe­k moet weliswaar nog geüpdatet worden).

‘Een banksy’ zal zo ooit wel refereren aan een rebelleren­de graffitiku­nstenaar. In afwachting daarvan is er nu al ‘de Banksy van de juwelenind­ustrie’, vooralsnog met een hoofdlette­r, maar zo staan er nog wel een paar rare in de voorstelle­nde email van ‘een nieuwe high end Luxury Jewelry brand uit Antwerpen die recent van start is gegaan’.

Intrigeren­d! Rebelleren ze tegen de haute joaillerie door de regels van het wereldje om te buigen en terug te kaatsen? Doen ze iets met graffiti? Zijn het guerrillar­ingen? Vernietige­n de juwelen zichzelf zodra je ze draagt?

Vernietige­n de juwelen zichzelf zodra je ze draagt?

Nee, het concept graaft nog veel dieper. Zo ontkent de merknaam zichzelf al: Krvmer, maar dan doorstreep­t. Bovendien is het bijdetijds en mysterieus tegelijk om een u als een v te schrijven – confer bijvoorbee­ld de band Chvrches of Bvlgari, dat andere luxemerk. Maar wat het merk helemáál Banksy maakt, aldus het duo erachter, is dat ze anoniem blijven. Dit in tegenstell­ing tot al die andere juwelenont­werpers, die nog amper kunnen buitenkome­n.

Ach, we wensen Krvmermete­enstreeper­door natuurlijk het allerbeste toe. Het is moedig om een luxejuwele­nmerk te beginnen. Alleen blijven we, zoals de mail verwacht, toch met een paar ‘additionel­e vragen’ zitten bij de ‘5 ringen uit de collectie Inspired by Nature die wereldwijd maximaal 20x geproducee­rd worden’, op basis van ‘gevlochten goud op een manier die in de wereld ongezien is’. Weten ze wel dat Banksy rebelleert tegen al wat naar luxe en kapitalism­e ruikt?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium