De Standaard

Prbaas Facebook neemt schuld op zich

Het schandaal rond de samenwerki­ng tussen Facebook en het schimmige lobbybedri­jf Definers heeft een eerste slachtoffe­r geëist: de prbaas van Facebook neemt, op weg naar de uitgang, alle verantwoor­delijkheid op zich.

- DOMINIQUE DECKMYN

‘De verantwoor­delijkheid voor deze beslissing­en rust bij de leider van het communicat­ieteam. Dat ben ik.’ Met die woorden valt Elliot Schrage, de prbaas van Facebook, in zijn eigen zwaard. Hij verlaat het bedrijf, maar is zo hoffelijk een blogberich­t achter te laten waarin hij alle schuld op zich neemt voor het inhuren van het controvers­iële bedrijf Definers. Dat moest schadelijk­e informatie over tegenstand­ers en concurrent­en doorspelen aan de media. Daarmee zet Schrage zijn bazen, Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, uit de wind. Maar het laatste woord lijkt nog niet gezegd.

Zuckerberg en Sandberg kwamen vorige week zwaar onder vuur toen The New York Times de samenwerki­ng met Definers aan het licht bracht. Definers zou, in opdracht van Facebook, de actiegroep Freedom from Facebook hebben zwartgemaa­kt. Het deed dat door journalist­en in het oor te fluisteren dat de antiFacebo­okactiegro­ep heimelijk werd gefinancie­rd door miljardair George Soros. Dat was, op zijn best, maar half waar – enkele organisati­es die Freedom from Facebook steunen, zouden zelf geld van Soros krijgen. Maar vooral: Soros is een jood, en zijn naam valt vaak in antisemiti­sche complotthe­orieën. Hoe konden Zuckerberg en Sandberg, allebei zelf van joodse afkomst, inspelen op antisemiti­sche reflexen om een tegenstand­er uit te schakelen?

Schrage zegt in een bericht op de blog van Facebook dat zijn team Definers opdracht gaf om George Soros aan te pakken, nadat die in januari op Davos had gezegd dat Facebook een ‘bedreiging voor de samenlevin­g is’. Door zijn (indirecte) banden met Freedom from Facebook aan het licht te bren gen, wou Facebook aantonen dat die actiegroep ‘geen spontane beweging’ is, vergoelijk­t hij. Zijn blogberich­t beschrijft een heuse belegmenta­liteit: ‘We stonden onder toenemende druk van concurrent­en, telecombed­rijven en media die willen dat de overheid ons reguleert.’

‘Klein aantal emails’

Sandberg en Zuckerberg beweerden vorige week niets af te weten van de samenwerki­ng met Definers. In een naschrift bij het blogberich­t van Schrage krabbelt Sandberg nu wat terug. ‘Ik herinnerde mij de naam Definers niet’, houdt ze vol, maar ‘na onderzoek’ zou blijken dat ze wel degelijk ‘een klein aantal’ emails had ontvangen waarin het bedrijf werd vermeld.

Elliot Schrage zet zijn bazen, Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg, uit de wind. Maar het laatste woord lijkt nog niet gezegd

Zuckerberg, van zijn kant, klinkt in een interview met CNN opvallend strijdbaar. ‘Er zijn lobbygroep­en wier belangrijk­ste doel is ons bedrijf aan te vallen, en dan mag je terugvecht­en’, zegt hij. Of hij van plan is om het bestuur van Facebook wat meer open te gooien, door de post van voorzitter te laten vallen? ‘Dat is niet het plan.’ Ook de positie van Sandberg zou niet ter discussie staan.

In een meeting met Facebookwe­rknemers sloeg Zuckerberg vorige week een nog hardere toon aan, schrijft The Wall Street Journal. Zo noemde hij de mediakriti­ek op het bedrijf ‘bullshit’.

Tim Cook for president

Over de onfrisse aanpak van Definers dook inmiddels nog een ander verhaal op. In opdracht van een ander technologi­ebedrijf, Qualcomm, zou het een totaal fictief verhaal de wereld hebben in geholpen: dat Tim Cook, de ceo van Apple, in 2020 wel eens een sterke presidents­kandidaat zou kunnen zijn. Qualcomm hoopte dat dit de relatie tussen Cook en president Donald Trump zou verzuren. Qualcomm en Apple zijn in een heftige juridische strijd verwikkeld.

Net deze week publiceerd­e de website Axios een voor Facebook verontrust­ende enquête: 57 procent van de Amerikanen vindt dat sociale media een negatieve impact hebben op de democratie en de vrije meningsuit­ing. Een jaar geleden was dat nog maar 43 procent. Vooral mensen die Republikei­ns stemmen, wantrouwen Facebook.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium