De Standaard

Alle werken op ‘fake’ Banksyexpo in beslag genomen

- Elliot Schrage.

De Franstalig­e ondernemin­gsrechtban­k heeft de inbeslagna­me bevolen van de 58 werken op de expo Banksy unauthoriz­ed in Elsene, berichtte de krant L’Echo gisteravon­d. Rond vijf uur zijn deurwaarde­rs binnengeva­llen op de site van de voormalige Delhaizesu­permarkt langs de Waterloose­steenweg, waar de expo plaatsvind­t. Ze zullen de 58 werken later meenemen naar een beveiligde opslagplaa­ts. De actie kwam er nadat de vzw Strokar naar de rechtbank was gestapt. Strokar Inside, dat zichzelf een ‘streetartp­latform’ noemt, baat de site in Elsene uit en organiseer­de de expo. De meeste werken in de expo zijn eigendom van Steve Lazarides, de exmanager van Banksy. Lazarides expo Op de muur van Strokar werd ook al eens ‘FAKE’ geverfd om de ‘Banksy’expo te hekelen. seerde de werken al eerder, zeer tegen de zin van Banksy, die op zijn website een lijst van dit soort expo’s publiceert, die hij ‘fake’ noemt. Gisteren voegde hij de expo in Elsene aan die lijst toe.

Waarom Strokar naar de rechtbank stapte, was gisteren niet duidelijk. Kreeg de organisati­e argwaan na negatieve berichtgev­ing in onder meer deze krant (DS 9 november). Volgens L’Echo kwam de expo tot stand via een onbetrouwb­are tussenpers­oon, en wist ook Lazarides er niet van.

De krant kon ook de beslissing van de rechtbank inkijken. Daarin staat dat de werken ‘lijken te zijn tentoonges­teld zonder de toestemmin­g van de rechthebbe­nden, en niet afdoende verzekerd’. (th, vdr)

 ?? © rr ??
© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium