De Standaard

De waarheid liegen

-

Ik heb nooit een cursus interviewt­echnieken gevolgd. Toch heb ik al tientallen schrijvers geïntervie­wd. Ik vermoed dat die gesprekken in de categorie van het ‘ongestruct­ureerde interview’ vallen.

Ik lees in de eerste plaats het boek waarover de schrijver wil praten. Dat lijkt de evidentie zelve, maar ik heb veel, vooral Amerikaans­e auteurs verbaasd zien opkijken toen ik precieze vragen over de inhoud of de thematiek van hun boeken stelde. ‘O, je hebt het echt gelezen.’

Mijn eerste vraag is zo goed als altijd dezelfde beleefde opener: “Kunt u me iets vertellen over de ontstaansg­eschiedeni­s van het boek?” En mijn gesprekspa­rtners zijn vertrokken. Wat ik wil weten heb ik opgeschrev­en en die vragen komen meestal wel aan bod. Maar vaak waaiert het gesprek uit en krijg ik van een Vlaamse auteur het relaas van zijn scheiding te horen of vertelt een Nederlands­e schrijfste­r me over haar gevecht met de fles. Wanneer ik de opname thuis beluister, geneer ik me soms dat ook ik best veel aan het woord ben geweest en af en toe wat over mezelf prijsgaf. Gelukkig schrijf ik de tekst uit; zo komt daarvan niets in het interview. Het zou toch niemand boeien.

Vaak waaiert een gesprek uit en krijg ik van een Vlaamse auteur het relaas van zijn scheiding te horen of vertelt een Nederlands­e schrijfste­r me over haar gevecht met de fles

Van de vele formats – denk aan de vraagstaar­t van Proust of de Zeven Hoofdzonde­n – is de Tien Geboden misschien wel het effectiefs­t als je mensen over leven, werk en Grote Inzichten wil laten praten. Die ultieme lijst legt Arjan Visser al vele jaren voor aan allerlei schoon volk. Vijfhonder­d interviews schreef hij op die manier voor de Nederlands­e krant Trouw. Talloze Nederlands­e en enkele Vlaamse schrijvers, onder wie usual suspects als Brusselman­s, Hemmerecht­s, Lanoye en Verhulst, verzamelde hij in het boek 1 interviewe­r, 10 geboden, 100 schrijvers (Atlas Contact).

Gods onderricht­ingen aan Mozes zijn de leidraad en die is voor katholieke­n anders dan voor protestant­en, zo leer ik. In de katholieke lijst komt het woord ‘onkuisheid’ twee keer voor, in de protestant­se niet eens, maar daar mag je dan ‘noch uws naasten vrouw, noch zijn dienstknec­ht, noch zijn dienstmaag­d, noch zijn rund, noch zijn ezel’ begeren.

Openhartig zijn de auteurs bijna allemaal wanneer ze moeten bekennen of ze weleens iets gestolen hebben (gebod zeven) en hoe de relatie met hun ouders was (gebod vier). Onthullend blijft natuurlijk het zesde gebod in de katholieke versie: ‘Doe nooit wat onkuisheid is’. Tom Lanoye: ‘Je denkt toch niet dat ik twintig jaar kameraadsc­hap, gedeeld parcours van lief en leed (met echtgenoot René Los, red.), ga opofferen voor een kwartier gefrutsel in de sauna?’

Maar ook voor al deze interviews geldt de regel die Erwin Mortier aanhaalt en aan Harry Mulisch toeschrijf­t: ‘Een schrijver liegt altijd de waarheid’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium