De Standaard

Acht jaar verantwoor­delijkheid en niet één schandaal

-

Toen nog senator van Illinois, Barack Obama met zijn vrouw Michelle en hun dochters Malia en Sasha.

Acht jaar de Obama’s in het Witte Huis, wat heeft dat betekend? Alvast twintig miljoen extra Amerikanen hebben nu een ziekteverz­ekering, schrijft Michelle Obama aan het eind van haar vuistdikke memoires. In zijn streven naar een betaalbare ziektezorg voor zoveel mogelijk Amerikanen werd Barack Obama moreel gesteund door een energieke first lady, die van de strijd tegen obesitas bij Amerikaans­e kinderen haar eigen strijdpunt had gemaakt.

Michelle Obama liet daartoe zelfs een stuk van het smetteloze gazon rond het Witte Huis omspitten voor de aanleg van een eigen groentetui­n. Als first lady vond ze niets heerlijker dan schoolkind­eren uit te nodigen om in vrijetijds­kledij samen lekker in de aarde te gaan wroeten. Na zeven jaar bracht de groentetui­n jaarlijks een kleine duizend kilo voedsel op. En obesitas bij Amerikaans­e kinderen is in tussen gedaald.

Barack Obama was ook de president die na een racistisch­e schietpart­ij in een rouwende zwarte kerk in Charleston, in South Carolina, niet ging zeggen dat hij ‘aan beide kanten some very fine people had gezien’, zoals Trump wel deed na de dodelijke rellen in Charlottes­ville, Virginia. In plaats van te verdelen trachtte Obama juist te helen. Hij bezocht de rouwenden en zette in de kerk met geknakte stem ‘Amazing grace’ in, op zoek naar een sprankeltj­e hoop.

In haar memoires vertelt Michelle Obama dat haar man tot één of twee uur ’s nachts zijn dossiers doorploegd­e, om daarna geïnformee­rde beslissing­en te kunnen treffen in ’s lands belang. Dagelijks las hij ook nog tien door zijn staf geselectee­rde brieven van burgers, om voeling te blijven houden met wat gewone Amerikanen bezighield. Of die burgers wel beseften hoeveel geluk ze hadden, vraagt Michelle zich af, tegelijk trots en bezorgd om de manier waarop staatszake­n tegenwoord­ig in Washington worden afgehandel­d.

Regenboogv­lag

Wat een detail lijkt, maar eigenlijk boekdelen spreekt, is dat Obama’s stafmedewe­rkers in 2015 besloten om de kleuren van de regenboogv­lag te projectere­n op de voorgevel van het Witte Huis. Het Hooggerech­tshof had net besloten dat het huwelijk tussen burgers van hetzelfde geslacht legaal is in álle vijftig staten van Amerika. ‘Het Witte Huis werd verlicht met trots’, zo schrijft de voormalige first lady over die avond. Zou zoiets vandaag nog mogelijk zijn?

Voor altijd zullen de Obama’s de allereerst­e zwarte First Family zijn die haar intrek nam in het Witte Huis, een protserig paleis gebouwd door slaven. De gedetaille­erde be

 ?? © afp ??
© afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium