De Standaard

Kosovo start handelsoor­log tegen Servië

In de strijd om het voorzitter­schap van de CDU heeft een van de drie kandidaten het grondwette­lijke recht op asiel in vraag gesteld. Even toch, de dag erna niet meer.

-

Kosovo kondigt een taks van 100% aan op alle Servische import. Daarmee lijken de verzoening­spogingen tussen Servië en Kosovo compleet in het slop te zitten.

BELGRADO I Servië, dat Kosovo niet erkent, slaagde er woensdag dankzij intens lobbywerk in de toetreding van Kosovo tot Interpol te blokkeren. De Servische delegatie noemde dit een grootse overwinnin­g.

Dat kon de regering van Kosovo niet over haar kant laten gaan. Ze kondigde een taks van 100% aan op alle goederen die vanuit Servië geïmportee­rd worden. ‘Servië zet zijn agressieve campagne tegen Kosovo op de internatio­nale scène voort’, twitterde vicepremie­r Enver Hoxhaj. ‘Het ondermijnt daarmee het normaliser­ingsproces.’

Landruil

De Servische president Aleksandar Vucic is niet van plan om tegenmaatr­egelen te nemen. ‘De Kosovaren willen druk uitoefenen op Servië om onze onvoorwaar­delijke capitulati­e en erkenning van hun onafhankel­ijkheid binnen te halen. Dat zal niet gebeuren’, zei hij in een toespraak op televisie. ‘We begrijpen dat jullie Kosovo als onafhankel­ijk beschouwen, maar wij niet.’ kreeg bakken kritiek over zich heen.

BRUSSEL I In de strijd om het voorzitter­schap van de Christlich Demokratis­che Union (CDU) maakt Friedrich Merz vreemde sprongen. Op een bijeenkoms­t in Thüringen vond hij dat er een gesprek zou moeten komen over de vraag of Duitsland in zijn grondwet het recht op asiel moet behouden. Hij zei woensdagav­ond dat zijn land het enige in de Europese Unie is dat het recht op asiel in zijn grondwet heeft verankerd en hij vroeg zich af of dat wel zo’n goed idee was als de EU streeft naar een uniform vluchtelin­genbeleid. ‘Dan kan iemand, die in alle andere lidstaten geweigerd is, zich in Duitsland nog altijd beroepen op het individuel­e recht op asiel omdat het in de grondwet staat’, zei hij.

Merz waagde zich met die uitspraak verder dan om het even welke CDU’er. Hij

kreeg bakken kritiek over zich heen. De redactie van Die Zeit vroeg zich af wat Merz wilde bereiken, omdat zijn argument kant noch wal raakte. Duitsland houdt zich immers aan het Dublinakko­ord dat bepaalt dat een asielzoeke­r die elders al een aanvraag heeft ingediend, teruggestu­urd wordt naar dat land, ongeacht wat in de Duitse grondwet staat. ‘Een overbodige aanval op een taboe’ kopte het weekblad. Die Zeit wees Merz erop dat het geen zin heeft om naar rechts – in de richting van Alternativ­e für Deutschlan­d – op te schuiven omdat de ervaring leert dat alleen AfD daar beter van wordt. Ook de SPD, de coalitiepa­rtner van de CDU in de Duitse regering, merkte op dat het geen zin heeft om de rechtspopu­listen achterna te lopen.

Christelij­ke bekommerni­s

Gisterocht­end herpakte Merz zich. In een mededeling zei hij dat hij het grondrecht op asiel natuurlijk niet in vraag stelt omdat zijn partij politiek bedrijft vanuit een christelij­ke bekommerni­s.

Merz vindt dat de CDU, onder het voorzitter­schap van Merkel, te veel naar links is opgeschove­n en hij wil de conservati­eve waarden meer benadrukke­n. In zijn campagne is het de tweede keer dat hij zijn woorden herformule­ert. De eerste keer kwam hij onder vuur toen hij – een zakenman die een miljoen euro bruto per jaar verdient – zei dat hij zich tot de middenklas­se rekende.

De CDU kiest op 8 december een nieuwe voorzitter. De twee andere kandidaten zijn Annegret KrampKarre­nbauer, een vertrouwel­inge van Merkel, en Jens Spahn, de minister van Gezondheid­szorg. (hco)

‘Servië zet zijn agressieve campagne tegen Kosovo voort’ ENVER HOXHAJ Vicepremie­r van Kosovo

Merz vindt dat de CDU onder Merkel te veel naar links is opgeschove­n en wil daarom de conservati­eve waarden benadrukke­n

 ?? © epaefe ?? Friedrich Merz
© epaefe Friedrich Merz

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium