De Standaard

Stokken in de eigen wielen

Terwijl Carlos Ghosn nog steeds in een Japanse cel zit, werd hij ook ontslagen als voorzitter van Nissan.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Dolce & Gabbana heeft peperdure spotjes gemaakt. Maar in tegenstell­ing tot zijn schoenen, handtassen en kledij waren ze vooral onbedoeld duur.

Het Italiaanse modehuis toont in filmpjes die het via sociale media verspreidd­e een Aziatische vrouw, die gespeeld klungelig met eetstokjes typische Italiaanse gerechten zoals pizza, spaghetti en cannoli probeert te verorberen. Een mannelijke voiceover vraagt in dat laatste filmpje, begeleid door traditione­le Chinese muziek, ‘is hij te groot voor u?’

De filmpjes gingen meteen viraal, maar niet zoals Dolce & Gabbana gehoopt had. Chinezen reageerden furieus: ze beschouwen de video’s als racistisch en bot. De filmpjes werden van Weibo, de Chinese Twitter, gehaald. Maar op de Instagrama­ccount van het bedrijf zijn ze wel nog te bekijken.

Dolce & Gabbana werd niet geholpen door Stefano Gabbana zelf, die in een privéberic­ht op Instagram verklaarde dat de filmpjes verschenen ‘op mijn vraag’. In een ander bericht heeft hij het over ‘China ignorant dirty smelling mafia’. Volgens Dolce & Gabbana werd de account gehackt, maar het kwaad was al geschied.

Gisteren werden de Italiaanse luxeartike­len massaal uit de rekken gehaald – vooral uit de virtuele rekken dan. Onder meer ecommerces­ite Ymatou haalde 58.000 producten offline. Concurrent­en Kaola, Yoox NetAPorter en ook sites gecontrole­erd door Alibaba en JD.com deden hetzelfde.

‘Wie China niet wil begrijpen, zal uiteindeli­jk de Chinese markt verliezen’

Als de boycot aanhoudt, dan wacht Dolce & Gabbana een serieuze financiële aderlating. Daarom zijn de filmpjes ook onbegrijpe­lijk. Chinese consumente­n spendeerde­n vorig jaar meer dan 100 miljard dollar aan luxeproduc­ten, meldt het persagents­chap Bloomberg. Dat is een derde van het wereldwijd­e totaal.

Veel bedrijven zouden een vinger geven om een deel van de Chinese markt te veroveren. De enige die dat tot nu toe mordicus weigerde, is Google. Omdat een gedeelteli­jke censuur niet strookt met zijn motto ‘Don’t be evil’ trok de zoekgigant in 2010 weg uit China. Ook al kost hem dat miljarden.

Maar acht jaar later lijkt Google van gedachte veranderd te zijn. De zoekgigant gaf in september toe dat het Dragonfly test: een zoekmachin­e die Wikipedia deels negeert, net als websites over mensenrech­ten, democratie en vrijheid van meningsuit­ing – precies zoals de Chinese overheid vraagt. Bovendien is het mogelijk om exact te achterhale­n wie wat zocht. Uit een interne nota bleek het de bedoeling om Dragonfly snel te lanceren. Maar het protest van Googlemede­werkers blijkt heviger dan verwacht.

De zoekmachin­e had Dolce & Gabbana wel voordeel kunnen opleveren: de foute reclamefil­mpjes had Dragonfly misschien ook genegeerd – waardoor niet nog meer Chinezen in het harnas gejaagd worden. In de plaats verschijnt waarschijn­lijk de boodschap die de Chinese overheid na de rel met het Italiaanse luxemerk verspreidd­e. ‘Wie China niet wil begrijpen, zal uiteindeli­jk de Chinese markt verliezen, en het voordeel dat voortvloei­t uit de Chinese groei.’

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

BRUSSEL I Acht uur slaap, drie maaltijden per dag en 30 minuten verplichte oefeningen. Het celregime van Carlos Ghosn (64) staat in schril contrast met de daginvulli­ng die hij tot voor kort genoot als topman van autobouwer­s Renault en Nissan. Een job waarvoor hij al jaren in privéjets de wereld rondvliegt en in luxereside­nties verblijft, volgens een agenda die met militaire precisie wordt beheerd.

Daar kwam maandag abrupt een einde aan. Ghosn werd, samen met de prdirecteu­r van Nissan, gearrestee­rd op de luchthaven van Tokio. Hij wordt ervan verdacht dat hij niet al zijn inkom sten heeft aangegeven en bedrijfsge­ld van Nissan heeft misbruikt voor privédoele­inden. De man die twintig jaar geleden Nissan van het bankroet heeft gered, en een superster in het Japanse bedrijfsle­ven werd, zou nog tot 30 november in de cel moeten blijven.

Ghosn is nog niet veroordeel­d, maar gisteren besliste Nissan om hem te ontslaan als voorzitter van de raad van bestuur. Daarmee schakelen de Japanners een stuk sneller dan Renault, waar Ghosn (voorlopig) wel voorzitter en ceo blijft. De Franse autobouwer stelde met operatione­el directeur Thierry Bolloré wel een interimche­f aan. Renault wil eerst resultaten van het onderzoek zien, voor het verdere stappen zet.

Nauw verweven

De Franse minister van Binnenland­se Zaken vroeg eerder deze week nog het ontslag van Ghosn bij Renault, maar ondertusse­n zijn die kreten verstomd. In Frankrijk klinkt de theorie steeds luider dat Nissan zijn FransBrazi­liaanse voorzitter aan de kant wou schuiven omdat de Franse invloed bij Nissan de laatste jaren te groot was geworden.

De Japanse autobouwer en Renault zijn sterk verweven en werken sinds 1999 nauw samen door bijvoorbee­ld dezelfde onderdelen te gebruiken. Ghosn was de grote voortrekke­r van die samenwerki­ng en had zelfs plannen voor een echte fusie, zo raakte in maart bekend. Volgens Ghosn was een

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium