De Standaard

‘Ik droeg geen rood pak of witte baard. Ik ben de Kerstman niet’

-

fusie tussen de twee bedrijven de beste manier om zich voor te bereiden op de toekomst en de omslag naar zelfrijden­de en elektrisch­e wagens te kunnen maken. Met de Nissan Leaf en de Renault Zoë hebben beide merken een goed verkopend elektrisch model in de markt.

Maar de Japanners wilden niets van een fusie weten en de relatie tussen Ghosn en de Hiroto Saikawa, de ceo van Nissan, werd met de dag slechter. Het was geen toeval dat Saikawa maandag op een persconfer­entie fel uithaalde naar Ghosn en aangaf dat hij te veel macht had gekregen.

Uitgemolke­n

Renault heeft inderdaad een sterke greep op de Japanse constructe­ur. Hoewel Nissan in beurswaard­e net iets groter is dan Renault, heeft de Franse autobouwer 43 procent van de aandelen van Nissan in handen, terwijl Nissan omgekeerd slechts 15 procent van Renault bezit en daar bovendien geen stemrecht heeft. De Japanners zouden zich uitgemolke­n voelen door Renault, waar de De Italiaanse regering botst met de Europese Commissie, omdat ze een hoger dan toegestaan begrotings­tekort wil. Maar volgens commissari­s PIERRE MOSCOVICI moet Rome niet hopen op veel toegevinge­n. (in ‘Corriere della Sera’) Franse overheid, met 15 procent van de aandelen, een belangrijk­e stem heeft. President Emmanuel Macron zei deze week al ‘uiterst waakzaam te zijn voor de stabilitei­t van de alliantie’.

Ook de raad van bestuur van Nissan onderschri­jft die ambitie, klonk het bij Nissan, voor het bestuur wel unaniem besliste om Ghosn op straat te zetten. De vraag van Renault om dat (nog) niet te doen, viel op een koude steen.

Ghosn is tevens voorzitter van de Japanse autobouwer Mitsubishi, waarmee Renault en Nissan sinds twee jaar ook een partnersch­ap vormen. Daar beslist de raad van bestuur volgende week over zijn lot.

Nissan zou topman Ghosn aan de kant willen zetten omdat de Franse invloed te groot is

Topman Alain Visser: ‘De plannen zijn

 ?? © belga ??
© belga
 ?? © belga ?? niet geannuleer­d, alleen vertraagd.’
© belga niet geannuleer­d, alleen vertraagd.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium