De Standaard

Verwaarloo­sde tropische ziektes treffen wereldwijd meer dan een miljard mensen en kosten ontwikkeli­ngslanden handenvol geld

Te weinig bedrijven ontwikkele­n te weinig medicijnen voor ontwikkeli­ngslanden. ‘Als ook maar één van de spelers zich terugtrekt, heeft dat een enorme impact.’

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER ISABELLE VANHOUTTE

BRUSSEL I De zoektocht naar nieuwe medicijnen en vaccins met toppriorit­eit voor mensen in ontwikkeli­ngslanden wordt grotendeel­s gevoerd door vijf farmaceuti­sche bedrijven, blijkt uit de Access to Medicine Index. De bedrijven GSK, Novartis, Johnson & Johnson, Merck en Sanofi zijn goed voor 63 procent van het onderzoek en de ontwikkeli­ng (O&O) rond levensnood­zakelijke medicijnen en vaccins.

‘Het feit dat een handvol bedrijven het overgrote deel van de meest urgente O&O voor zijn rekening neemt, maakt duidelijk hoe precair deze situatie is. Als ook maar één van de spelers zich terugtrekt, heeft dat een enorme impact’, zegt Jayasree K. Iyer, algemeen directeur van de Access to Medicine Foundation.

Uit de index blijkt ook dat de farmaceuti­sche branche zich voornameli­jk richt op vijf ernstige ziektes: malaria, hiv/aids, tuberculos­e, de ziekte van Chagas en leishmania­sis. Deze ziektes staan hoog op de prioriteit­enlijst van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie – in totaal staan 45 ziektes op die lijst.

Nieuwe geneesmidd­elen in ontwikkeli­ngslanden zijn nodig. Omdat ze beter zijn dan huidige medicijnen, omdat ze goedkoper zijn of omdat ze resistenti­e tegen bestaande medicijnen tegengaan. Verwaarloo­sde tropische ziektes treffen wereldwijd meer dan een miljard mensen en kosten ontwikke lingslande­n handenvol geld.

Focus op westerse en Aziatische markt

Het probleem is dat ontwikkeli­ngslanden weinig commerciël­e mogelijkhe­den bieden. Vandaag wordt driekwart van de geneesmidd­elen gemaakt voor de welgesteld­e westerse en Aziatische markt, waar farmabedri­jven hun dure en risicovoll­e investerin­gen gemakkelij­ker kunnen terugverdi­enen.

‘Het is belangrijk de nuance te maken dat toegang tot geneesmidd­elen niet alleen een vraagstuk voor de farmaceuti­sche industrie is’, stelt Iyer. ‘Die toegang kan alleen verzekerd worden als ook overheden en ondersteun­ende organisati­es mee aan de kar trekken.’ Het meeste onderzoek naar prioriteit­sziektes vindt vandaag dan ook plaats binnen publiekpri­vate samenwerki­ngen, waarbij internatio­nale fondsen investeren in onderzoek en ontwikkeli­ng.

Maar die projecten leveren onvoldoend­e nieuwe geneesmidd­elen op, en lang niet alle prioriteit­sziektes komen aan bod, blijkt uit de index.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium