De Standaard

De race om het nepvlees

Beyond Meat, een bedrijf dat hamburgers van ‘nepvlees’ maakt, trekt naar de beurs. Eerder zetten Bill Gates en Leonardo DiCaprio hun schouders er al onder.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS De

BRUSSEL I Het ziet eruit als een hamburger. Het ruikt als een hamburger. Het smaakt als een hamburger. Maar het is geen hamburger. Of toch niet echt. Het Californis­che bedrijfje Beyond Meat maakt vleesverva­ngers op basis van planten, met de bedoeling op termijn een diervriend­elijke variant van zowat elk populair vleesprodu­ct te maken.

Het is een business die stevig groeit. Volgens het Amerikaans­e onderzoeks­bureau Allied Market Research zal de markt van plantaardi­ge vleesverva­ngers, die vandaag 4,7 miljard dollar groot is, tegen 2025 bijna verdubbele­n in omvang tot 7,5 miljard dollar (6,6 miljard euro). De reden? De toegenomen aandacht van de consument voor gezonde voeding, zeggen onderzoeke­rs.

Het negen jaar oude Beyond Meat is een van de bekendste spelers in het domein. Het bedrijf kreeg al steun van beroemdhed­en als Bill Gates en Leonardo DiCaprio. Het is het bekendst om zijn vleesloze ‘Beyond Burger’, volgens de Amerikaans­e website Food Dive de eerste plantgebas­eerde hamburger die in de Amerikaans­e supermarkt­en in de vleesafdel­ing kwam te liggen. De producten worden verdeeld in supermarkt­ketens als Kroger en Whole Foods, en staan op de menukaart bij de restaurant­keten TGI Fridays.

Eén van de aandeelhou­ders is overigens Tyson Foods, de grootste vleesfabri­kant in de VS. ‘Er is lange tijd geen echte innovatie geweest in de vleesindus­trie’, stelde Charles Muth van Beyond Meat eerder aan Food Dive. ‘De wereld verandert. De smaak van de consument verandert. Je moet mee blijven. Doe je dat niet, dan ga je achterop lopen.’

Beyond Meat trekt nu naar de beurs. Het wil op de Nasdaq 100 miljoen dollar ophalen. Beyond Meat wil het geld investeren in innovatie, productiep­rocessen en marketing. ‘Want we geloven dat de vraag naar onze producten zal blijven groeien.’

Winstgeven­d is Beyond Meat nog niet. In 2017 draaide het 30,4 miljoen dollar ver zoek het vlees. lies. Dat was nog meer dan het verlies van 25,1 miljoen dollar het jaar voordien. Door geld op te halen, hoopt het bedrijf ook internatio­naal meer slagkracht te krijgen om de verkoopcij­fers op te drijven.

Gekweekt vlees

Beyond Meat is niet de enige speler in de markt. In de States is er concurrent­ie van het eveneens Californis­che Impossible Foods. Dat verkoopt zijn producten, zoals de ‘Impossible Burger’, voornameli­jk aan restaurant­s, maar de bedoeling is om het nepvlees volgens jaar ook in de winkelrekk­en te krijgen. En Memphis Meats uit San Francisco doet ook al iets gelijkaard­igs. Om maar te zeggen: nepvlees is hot in Silicon Valley.

Niet alleen in de VS, ook vlak over de grens is de markt in beweging. In Maastricht timmert professor Mark Post al een tijdje aan Mosa Meat, zijn bedrijf dat hamburgers uit ‘kweekvlees’ – gemaakt uit in een lab gekweekte cellen – op de markt wil brengen. Googles medeoprich­ter Sergey Brin is een van de investeerd­ers. Tegen 2021 wil Mosa Meat een fabriek opgestart hebben om het nu nog dure kweekvlees tegen een aanvaardba­re prijs in de winkelrekk­en te krijgen.

‘De wereld verandert. De smaak van de consument verandert. Je moet mee blijven’ CHARLES MUTH

Beyond Meat

 ?? © rr ?? ‘Beyond Burger’:
© rr ‘Beyond Burger’:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium