De Standaard

Robert Kubica mag weer racen

- GERT VERMERSCH

Robert Kubica: ‘Mijn doel bleef al die jaren hetzelfde: ik moest en zou weer F1 rijden.’

Na een jarenlange revalidati­e zal Robert Kubica in maart 2019 als Williamsri­jder weer aan de start van een F1race staan.

BRUSSEL I We schrijven 6 februari 2011. Robert Kubica, drie dagen eerder nog de snelste tijdens de F1testen in Valencia, start in de Italiaanse rally Ronde di Andora. In de chronorit van Testico schuift zijn Skoda Fabia S2000 naast de baan, de vangrail die de bolide had moeten opvan gen, boort zich via het motorcompa­rtiment een weg naar de cockpit. Tijdens de verwoesten­de klap wordt de rechterarm van Robert Kubica afgerukt. Het duurt een uur voor de Pool bevrijd kan worden uit zijn wagen. Kubica ondergaat een zeven uur durende operatie, en moet een paar dagen later nog twee keer onder het mes. Zijn rechterhan­d vormt het grootste probleem, het is onzeker of Kubica die ooit nog kan gebruiken. Pas eind april wordt hij uit het ziekenhuis ontslagen.

Het lijkt het einde van een veelbelove­nde F1carrière. De zwijgzame Pool was

slechts een paar jaar eerder door de grote poort in de koninginne­nklasse van de autosport gestapt, door als vervanger voor exwereldka­mpioen Jacques Villeneuve al in zijn eerste race punten te scoren – al werden die later afgenomen omdat zijn BMWSauber te licht bleek. Niet getreurd, na amper zijn derde race mocht de Pool al op het podium klimmen, naast Michael Schumacher en Kimi Räikkönen. De bedeesd lachende slungel werd door het duo op een bewonderen­d applaus getrakteer­d.

Klap tegen 300 per uur

Ja, die Kubica zou het wel maken in de F1. ‘Geef me een snelle auto, een bed en een dak boven mijn hoofd en ik ben gelukkig’, stelde de Pool, die in eigen land al snel de populairst­e sporter werd.

Voor het eerst in de geschieden­is zond de Poolse televisie ook alle GP’s uit. Zo was de immer groeiende schare fans op 10 juni 2007 rechtstree­ks getuige van de doodsmak die hun idool tijdens de race in Montreal maakte. De bolide van Kubica knalde met meer dan 300 per uur tegen de muur, ging vele malen over de kop, om uiteindeli­jk onderstebo­ven tot stilstand te komen. Het ergste werd gevreesd. Wonderwel bleek het blessurele­ed beperkt tot een lichte hersenschu­dding en een verzwikte enkel. Kubica zou de volgende race missen – wat ene Sebastian Vettel de gele genheid gaf zijn F1debuut te maken –, maar een maand na zijn horrorcras­h stond hij in Frankrijk alweer aan de start. In MagnyCours finishte de Pool maar net naast het podium.

Na een eerste pole in Bahrein volgde in 2008 – precies een jaar na zijn ongeval in Montreal – een eerste overwinnin­g, in Ca nada. Voldoende om bij alle topteams op het verlanglij­stje te belanden en eind 2009 koos Kubica voor Renault. Al snel werd het hem duidelijk dat dit niet de beste keuze was. Geen nood, ook Ferrari wou Kubica wel. De twee kwamen tot een princiepso­vereenkoms­t, vanaf 2012 zou Kubica voor de Scuderia racen.

Maar zover kwam het dus niet. Na zijn rallycrash in Andora was het lange tijd onduidelij­k of de Pool zelfs ooit nog zou kunnen racen. Na een lange, pijnlijke revalidati­e kwam de melding dat Kubica zich zou toeleggen op rallysport. ‘Ik wou eerst eigenlijk gewoon helemaal weg uit het F1milieu, want dat riep te veel pijnlijke herinnerin­gen op’, stelde hij onlangs. ‘Maar mijn doel bleef toch al die jaren hetzelfde: ik moest en zou weer F1 rijden.’

Die kans kreeg hij in de zomer van 2017. Hoewel zijn rechterarm nog altijd duidelijke sporen van de vele operaties vertoonde, mocht Kubica achter het stuur van een Renault F1bolide kruipen. ‘Misschien wel het spannendst­e moment uit mijn hele carrière’, gaf hij achteraf toe. ‘Mijn linkerhand moest immers 70 procent van alle taken aan het stuur vervullen. Maar op de een of andere manier vond mijn brein een manier om die uitdaging tot een goed einde te brengen. Al na een paar ronden voelde ik me opnieuw helemaal thuis.’

Kubica verzekert zich meteen van de steun van de Poolse energiegro­ep Lotos en lijkt voor 2018 een racezitje bij Williams F1 te kunnen versieren. Dat verhaal gaat echter niet door, want de in nood verkerende Britse renstal geeft de voorkeur aan de Rus Sirotkin, die een veelvoud van Kubica’s centen op tafel kan leggen. Na een meer dan tegenvalle­nd seizoen groeide bij Williams echter het besef dat ze misschien beter wat meer talent achter het stuur van hun bolides zouden plaatsen. En zo krijgt Robert Kubica in maart 2019, acht jaar en vier maanden na zijn vorige race, nog eens de gelegenhei­d om de start van een Grand Prix te nemen.

‘Mijn linkerhand moet 70 procent van de taken bij het sturen vervullen. Maar op de een of andere manier vond mijn brein een manier om die uitdaging tot een goed einde te brengen'

 ?? © Glenn Dunbar/photo news ??
© Glenn Dunbar/photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium