De Standaard

Euthanasie of vergiftigi­ng?

De doorverwij­zing van drie artsen na een geconteste­erde euthanasie bij psychisch lijden zet het debat opnieuw op scherp.

- (sco)

BRUSSEL I De Gentse kamer van inbeschuld­igingstell­ing besliste gisteren twee artsen en een psychiater door te verwijzen naar het hof van assisen voor vergiftigi­ng. In 2010 kreeg de 38jarige Tine Nys euthanasie als gevolg van ondraaglij­k psychisch lijden. Volgens haar zussen werden de voorwaarde­n voor euthanasie onvoldoend­e nageleefd. Twee jaar geleden getuigden ze daarover op de openbare omroep. ‘Voor euthanasie op basis van psychisch lijden moet iemand een ongeneesli­jke psychische aandoening hebben. Tine had die niet’, zeiden ze.

Voor het eerst sinds de euthanasie­wet van kracht is, in 2002, is er een doorverwij­zing naar assisen. Advocaat Alain Légat, die een van de artsen vertegenwo­ordigt, betreurt dat het zover is moeten komen. Zijn cliënt zou naar eer en geweten hebben gehandeld en de raadkamer was eerder al van oordeel dat er onvoldoend­e aanwijzing­en waren voor een assisenpro­ces. Bovendien had de euthanasie­commissie eerder geen opmerkinge­n gemaakt. ‘En een doorverwij­zing is geen veroordeli­ng’, benadrukt hij.

Advocaat Fernand Keuleneer vertegenwo­ordigt een van de zussen. Hij is voormalig plaatsverv­angend lid van de euthanasie­commissie en heeft in het verleden al gepleit voor een verstrengi­ng. ‘Ik heb mij in dit dossier uitsluiten­d gebaseerd op de bestaande wetgeving. Ik heb nagegaan of alle procedures in acht zijn genomen en heb daar ernstige zaken vastgestel­d waar ik verder niet op inga. Maar dit is dus niet het proces van de euthanasie­wetgeving, al kan ik me wel voorstelle­n dat het daar toch over zal gaan.’

In de Wetstraat was er gisteren alvast enig animo om het over het bredere plaatje te hebben. Open VLDpolitic­us JeanJacque­s De Gucht verklaarde al dat deze zaak aangegrepe­n zou worden om de euthanasie­wet aan te vallen, zeker in het geval van psychisch lijden. Volgens Els Van Hoof van CD&V toont het aan dat er op zijn minst een geobjectiv­eerde evaluatie moet komen, op een wetenschap­pelijke basis. Moeten er nog extra grendels ingebouwd worden vooraleer er tot euthanasie bij psychisch lijden overgegaan wordt? De wettelijk vastgestel­de wachttijd van één maand wordt als kort ervaren. Ook moet er maar een bindend advies komen van slechts één psychiater.

Op voorhand toetsen

Ook de werking van de euthanasie­commissie is volgens Van Hoof aan een herziening toe. Die commissie controleer­t of aan alle voorwaarde­n was voldaan. In het geval van Nys was dat het geval.

Psychiater Joris Vandenberg­he heeft eveneens vragen bij de commissie. ‘Ik vind het een pijnlijke vaststelli­ng dat een euthanasie eerst uitgevoerd wordt om dan pas aangifte te doen bij een commissie. Die kan alleen nog maar doorverwij­zen naar het gerecht. Waarom achteraf? Zou je een belangrijk­e beslissing als deze niet beter uitgebreid op voorhand laten toetsen door een breed panel experts?’ Het systeem van drie artsen is onvoldoend­e om te spreken van een zorgvuldig­e afweging, meent Vandenberg­he, die zich ook afvraagt hoe de huidige commissie goed werk kan leveren op basis van summiere informatie en de grote hoeveelhei­d dossiers.

LEIFarts en expoliticu­s Patrik Vankrunkel­sven is een van de voorvechte­rs van de euthanasie­wetgeving. Op de zaakNys wil hij geen commentaar geven. ‘Maar als er onduidelij­kheid is, dan weten we als artsen dat er een procedure voor assisen kan komen. Dat is een reden te meer om de zorgvuldig­heidsverei­sten toe te passen. In een rechtsstaa­t is het dan aan een jury om te zien of er sprake was van lichtzinni­gheid.’

‘Als er onduidelij­kheid is, weten artsen dat er een procedure voor assisen kan komen’ PATRIK VANKRUNKEL­SVEN LEIFarts

 ??  ??
 ?? © vrt ?? De drie zussen Nys, met in het midden Tine.
© vrt De drie zussen Nys, met in het midden Tine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium