De Standaard

Frieten met bologneses­aus

-

O nthoud die drie bovenstaan­de woorden voor als u nog eens te diep in het glas gekeken hebt. Vraag mij niet hoe ik ooit bij die vermaledij­de combinatie gekomen ben – blijkbaar zijn mijn wegen de ochtend na het drinkgelag even ondoorgron­delijk als tijdens – maar het wérkt tegen mijn kater. Zelfs zo goed dat het een traditie werd: het is de enige manier om me gaande te krijgen voor een nieuwjaars­dag vol familiebez­oekjes.

En toch is er op de 399 pagina’s in Shaughness­y BishopStal­ls Hungover: the morning after and one man’s quest for the cure geen plaats voor het beproefde recept. De Canadese auteur testte voor zijn boek wel talloze andere middelen tegen het zwarte ochtendbee­st. Dat impliceert enig wetenschap­pelijk opzoekwerk – maar helaas voor BishopStal­ls ook flink wat proefonder­vindelijkh­eid.

In Hungover omschrijft hij in geuren en kleuren zijn reis naar de koppijn – van single malt in Las Vegas tot tequila uit een Mexicaanse sombrero – want elke remedie verdient zijn eigen kater. De middeltjes verdeelt BishopStal­l in drie categorieë­n. Er zijn de symptoombe­strijdende ‘palliatiev­en’, zoals pijnstille­rs of pruimensap. Onder ‘afleidinge­n’ deelt hij massages in, of drijven in een Oostenrijk­s meer met panfluitmu­ziek. En dan is er nog de shockthera­pie: een kokend heet bad vol kruiden, of bungeejump­en van een wolkenkrab­ber.

Uiteindeli­jk ontwikkelt BishopStal­l een eigen, haalbaarde­r mengsel met vitamine B1, B6 en B12, mariadiste­l, acetylcyst­eïne en wierookhar­s. Te drinken tussen de laatste consumptie en het eerste gesnurk, maar laten we wel wezen: wie nog nuchter genoeg is om daaraan te denken, had van zijn kater sowieso al niet veel te vrezen.

Hoe dan ook: u weet wat u onder de kerstboom kunt laten leggen, dit jaar, om 1 januari deftig door te komen. En anders zijn er nog altijd frieten met bologneses­aus.

Hoe dan ook: u weet wat u dit jaar onder de kerstboom kunt laten leggen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium