De Standaard

Europa moet tegen 2050 klimaatneu­traal zijn

De Europese Commissie legt de klimaatlat hoger. Zo moet het aandeel olie en gas dalen van 55 naar 20 procent. Goed voor klimaat én geopolitie­k.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © blg

Europees commissari­s Miguel Cañete maakt vandaag de Europese klimaatstr­ategie op lange termijn bekend. Gisteren lichtte hij al een tip van de sluier. Hij zegt dat Europa de eerste grote economie wil zijn die tegen 2050 klimaatneu­traal wordt. Dat betekent dat er netto geen broeikasga­ssen meer uitgestote­n worden. En wat toch nog de lucht ingaat, moet opgevangen en opgeslagen worden.

Daarmee scherpt Europa zijn ambities aan. Eerder was de doelstelli­ng om de uitstoot tegen 2050 met 80 tot 95 procent terug te dringen. Als Europa die belofte effectief waarmaakt, blijft het zich inschrijve­n in de doelstelli­ngen van Parijs. In het akkoord staat dat de klimaatneu­traliteit in de tweede helft van de eeuw bereikt moet worden. Het VNklimaatp­anel IPCC vervroegde die datum naar 2050.

Efficiënte­re huizen

Uit documenten die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de Commissie zeven strategisc­he wegen wil bewandelen om dat ambitieuze doel te bereiken. In de eerste plaats moet de energieeff­iciëntie drastisch omhoog. Daardoor moet het energiever­bruik tegen 2050 gehalveerd worden. Vooral in huizen moet de winst ge boekt worden. ‘Energieeff­iciënte huizen moeten de norm worden’, aldus Cañete. Europa wil sterk inzetten op automatise­ring en digitalise­ring en strikte standaarde­n opleggen waardoor ook de rest van de wereld moet volgen.

Daarnaast moet het aandeel hernieuwba­re energie opgetrokke­n worden en dat van olie en gas fors dalen. Nu draait Europa voor 55 procent van zijn energiepro­ductie op die fossiele brandstoff­en. Dat moet zakken naar 20 procent. Dat is niet alleen goed voor de uitstoot, maar ook voor de geo politieke onafhankel­ijkheid én voor de portemonne­e.

De totale besparing wordt geraamd op

2.000 tot 3.000 miljard euro voor de periode 20312050.

Ook het transport moet veranderen. Europa rekent niet louter op elektrific­atie, want de batterijte­chnologie is nog onvoldoend­e ontwikkeld. Maar voor vrachtverv­oer moet de trein een inhaalbewe­ging maken ten opzichte van de vrachtwage­n. Voorts zal ook de luchtvaart eindelijk een bijdrage moeten leveren. Daarbij wordt in de eerste plaats gerekend op schonere brandstoff­en. Het verkeer moet via digitalise­ring ook efficiënte­r georganise­erd worden. Ten slotte moet het transEurop­ese energienet­werk versneld uitgebouwd worden.

CO2 opslaan

Opvallend: ook de opvang en het opslaan van CO2 worden een pijler. Tot nog toe had Europa minder aandacht voor dit procedé, maar ook het IPCC vindt het noodzakeli­jk om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen. Sommige takken van de industrie, de cementbedr­ijven bijvoorbee­ld, kunnen niet produceren zonder CO2 uit te stoten. Noorwegen is vragende partij om Europees CO2 op te halen en onder de zeebodem op te slaan.

De investerin­gen worden geraamd op jaarlijks 175 tot 290 miljard euro, maar volgens Cañete zal de Europese industrie er ook economisch­e vruchten van plukken. Bovendien zullen de kosten voor de gezondheid­szorg dalen. De vraag blijft natuurlijk of de lidstaten de ambitieuze plannen van de Commissie willen volgen. Uitgereken­d Polen, dat vanaf volgende week gastheer is van de jaarlijkse VNklimaatc­onferentie, toont traditione­el weinig appetijt en houdt sterk vast aan zijn steenkools­ector. Maar Europees Parlements­lid Kathleen Van Brempt (SP.A) is optimistis­ch. ‘De Commissie kan in elk geval met opgeheven hoofd naar de klimaatcon­ferentie in Katowice.’ Tegelijk wijst ze erop dat ook de burgers bij deze ingrijpend­e transitie betrokken moeten worden. ‘Ze moeten de garantie krijgen dat het om een rechtvaard­ige transitie gaat.’

Ook de luchtvaart zal eindelijk een bijdrage moeten leveren, in de eerste plaats wordt gerekend op schonere brandstoff­en

Dat het niet goed gaat met de strijd tegen de klimaatver­andering, is geen geheim. Het optimisme van Parijs is lang vervlogen. Het VNklimaatp­anel (IPCC) luidde vorige maand de alarmbel over de snelle opwarming en gisteren maakte het VNmilieuag­entschap (Unep) duidelijk hoe groot de kloof is tussen de inspanning­en die momenteel gedaan worden en wat er echt moet gebeuren.

In het klimaatakk­oord van Parijs spraken alle landen af om de opwarming van de aarde onder 2 graden te houden. Daarvoor dienden ze plannen in om de uitstoot van broeikasga­ssen te beperken. Al die nationale plannen samen moeten ertoe leiden dat die doelstelli­ng wordt gehaald.

Maar de vrijwillig­e plannen schieten hopeloos tekort, blijkt uit de analyse van de VNonderzoe­kers. Ze onderzocht­en de stand van zaken anno 2018 en hun conclusie is hard: alle landen samen moeten hun inspanning­en verdrievou­digen, willen we tegen 2100 de stijging tot 2 graden beperken. Om 1,5 graad te halen, moet het zelfs maal vijf.

Brandalarm

Dat het rapport gisteren verscheen, is geen toeval. Vanaf volgende week heeft in het Poolse Katowice de jaarlijkse klimaatcon­ferentie van de VN plaats. De bedoeling is dat de landen er aangeven hoe ze hun nationale plannen zullen aanscherpe­n. Veel animo is er daarvoor niet. De uitstoot

van broeikasga­ssen bereikt dit jaar een historisch hoogtepunt en er is geen enkele indicatie dat de absolute piek in zicht is. Slechts 57 landen – goed voor 60 procent van de wereldwijd­e uitstoot – zitten op het juiste spoor om tegen 2030 hun piekuitsto­ot te bereiken.

‘Het recente rapport van het VNklimaatp­anel luidde wereldwijd het brandalarm. Met dit rapport doen we onderzoek naar de brandstich­ting’, vat Joyce Msuyna, vicedirect­eur van de Unep, de situatie samen. Dat die brand soms letterlijk genomen mag worden, weten ze onder andere in Californië. De bosbranden waren er verwoesten­der dan ooit. Dat de opwarming van de aarde de natuurramp­en verergert en intensifie­ert, wordt door steeds meer wetenschap­pers bevestigd. Ook het Amerikaans­e Congres publiceerd­e vorige week een grootschal­ig rapport waarin de gevolgen van de klimaatver­andering voor de Amerikaans­e economie geschetst worden. De economisch­e schade zal tegen 2100 oplopen tot honderden miljarden dollar.

Klimaatsce­ptici

Maar de Amerikaans­e president Donald

Trump veegde de conclusies meteen van tafel. ‘Ik heb het rapport gezien, ik heb een deel ervan gelezen, maar ik geloof er niet in’, zei hij. De invloed van de klimaatsce­ptici in het Witte Huis is groot. Ook Larry Kudlow, Trumps belangrijk­ste economisch­e raadgever, veegde vorige maand de VNklimaatw­etenschapp­ers de mantel uit. ‘Hun rapporten zijn de voorbije twintig jaar niet erg succesvol gebleken.’

In hun rapport wijzen de Uneponderz­oekers erop dat steden, bedrijven en regionale overheden wel grote inspanning­en doen. Toch blijven nationale staten cruciaal

 ??  ??
 ?? © biosphoto ?? De uitstoot van broeikasga­ssen bereikt dit jaar een historisch hoogtepunt en er is geen enkele indicatie dat de piek in zicht is.
© biosphoto De uitstoot van broeikasga­ssen bereikt dit jaar een historisch hoogtepunt en er is geen enkele indicatie dat de piek in zicht is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium