De Standaard

74 beklaagden vrij in omkoopproc­es Regie der Gebouwen

-

Opnieuw is een deel van het onderzoek naar de grootschal­ige fraude bij de Regie der Gebouwen met een sisser afgelopen. De rechtbank van Leuven heeft gisteren de verjaring uitgesprok­en in haar deel van het strafdossi­er. 74 beklaagden – aannemers en ambtenaren van de Regie der Gebouwen – gaan daardoor vrijuit, ondanks een waslijst aanklachte­n.

De verdachten werden beschuldig­d van schriftver­valsing, gebruik van valse documenten bij offertes, oplichting, misbruik van vertrouwen, actieve en passieve corruptie, belemmerin­g van vrijheid en deelname aan een criminele organisati­e.

De ambtenaren zouden vanaf 1998 tientallen contracten voor de bouw of het onderhoud van overheidsg­ebouwen hebben toegekend aan bevriende aannemers, in ruil voor smeergeld en/of voorde len in natura. De aannemers vroegen prijzen die veel hoger lagen dan de gangbare tarieven. Zo zou voor de bouw van de gesloten jeugdinste­lling in Everberg driemaal de normale prijs zijn aangereken­d. Het verlies voor de staatskas bedraagt tientallen miljoenen euro.

Bekentenis

In de loop van het onderzoek biechtten twee ambtenaren van de Leuvense afdeling van de Regie der Gebouwen op dat ze zich hadden laten omkopen door aannemers. Ook vijf aannemers gaven de feiten toe.

Maar volgens de rechtbank is de zaak verjaard en gaan de beklaagden vrijuit. In 2015 ontsnapten ook al negen beklaagden in het Gentse deel van het onderzoek aan vervolging. Alleen in Brussel werden in 2015 veroordeli­ngen uitgesprok­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium