De Standaard

Inclusief onderwijs: zo werkt het

- © Documentai­re ‘Inclusief’ ‘Inclusief’ gaat donderdag in première in de Vooruit in Gent. De film komt op 4 december in de bioscoop.

in het eerste middelbaar. In de documentai­re ‘Inclusief’ laat regisseur Ellen Vermeulen vooral zien hoe inclusief onderwijs werkt. Ze volgde vier kinderen thuis en op school. De beelden zijn in zwartwit, maar de boodschap is dat niet. Er is niet één recept voor succes, er zijn veel grijswaard­en. We proberen toch even samen te vatten.

Start

rustig

Verwacht niet dat een kind vanaf dag één volop meedraait in de klas. Soms is het al winst als het kind in de klas wil blijven. Rekenen en taal volgen later wel.

Blijf

uitnodigen

Rosie (4) gaat ook naar Don Bosco in BaarleDron­gen. In de film is te zien hoe kleuterjuf Karolien haar altijd weer blijft uitnodigen voor een activiteit waaraan het meisje eerst niet wil deelnemen. Als het uiteindeli­jk lukt, zijn ze allebei blij.

Blokkeer

niet op ongewenst gedrag

Dreigen met uitsluitin­g maakt ouders en kinderen angstig en dan gaan ze hun stekels opzetten. Er zijn zoveel betere manieren om te reageren op ongewenst gedrag. En het is zoveel beter om goed samen te werken met ouders, want iedereen wil het beste voor dit kind.

Ouders

hebben bondgenote­n nodig

Irakli (12) heeft een fysieke handicap door zuurstofge­brek bij de geboorte en zit in het eerste middelbaar. De school zag eerst ‘niet veel potentieel’ in de jongen, maar door een gesprek met zijn ouders en met ondersteun­ers kreeg hij toch een kans. Ouders hebben bondgenote­n nodig, omdat ‘handicap’ vaak nog iets onbekends is voor scholen.

Vergeet

niet wat er thuis gebeurt

gebeuren geen mirakels Stel niet steeds in vraag of het kind wel thuishoort in een gewone school. Ook in het buitengewo­on onderwijs gebeuren geen mirakels. Ook daar moeten leerkracht­en zoeken en tasten tot ze de juiste oplossing vinden. www.docpoppies.be

 ??  ?? Erken de inspanning­en die vaders, moeders en kinderen thuis leveren. Zo krijgt Irakli elke ochtend anderhalf uur kine, voor hij naar school vertrekt. Hij krijgt die oefeningen van een kinesist en van zijn vader. Voor de ouders van Rosie is het vaak een hele kunst om haar met jas in de auto te krijgen.
Erken de inspanning­en die vaders, moeders en kinderen thuis leveren. Zo krijgt Irakli elke ochtend anderhalf uur kine, voor hij naar school vertrekt. Hij krijgt die oefeningen van een kinesist en van zijn vader. Voor de ouders van Rosie is het vaak een hele kunst om haar met jas in de auto te krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium