De Standaard

‘Verkiezing­en moeten over armoede gaan’

- MARJAN JUSTAERT © Fred Debrock

‘Het armoederis­ico bij mensen die net boven de drempel zitten, stijgt.’ In 2019 wil Decenniumd­oelen wegen op de verkiezing­scampagne.

‘De Vlaamse regering pakt graag uit met dalende armoedecij­fers, maar het percentage armen (9,8 procent) blijft schandalig hoog’, zegt Jos Geysels, de voorzitter van Decenniumd­oelen, het platform van armoede en middenveld­organisati­es. ‘Onze elfde Armoedebar­ometer toont de rauwe werkelijkh­eid: voor sommige groepen is het armoederis­ico net gestegen.’ De barometer bundelt Vlaamse en Belgische cijfers en toont een verbrede en verdiepte armoede. Coördinato­r Michel Debruyne: ‘Wie werkloos is of een laag inkomen heeft, krijgt het steeds moeilijker. De werkzaamhe­idsgraad bij laaggescho­olden daalt, ondanks de conjunctuu­r, terwijl de ongekwalif­iceerde uitstroom uit de scholen stijgt. Net als de energiearm­oede. De regering heeft het steeds over “jobs, jobs, jobs”, maar in de sociale economie zijn sinds 2014 ruim 1.000 plaatsen verdwenen’, somt Debruyne op. ‘De kinderarmo­ede is het meest zorgwekken­d van al: in plaats van gedaald is ze gestegen tot bijna 14 procent.’

Angst en wanhoop

Met een forse ‘J’accuse’ wil Decenniumd­oelen aandacht vragen voor de mensen in armoede, en ook voor hen die net boven de armoedegre­ns zitten. Dat zijn de mensen die het elke maand moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, ook al hebben ze vaak een job. Intussen zijn ze gespreid over het hele land met 25,4 procent, blijkt uit de Armoedebar­ometer. Geysels: ‘Het vroeger adagium “Ge zult het beter hebben dan uw ouders” gaat al lang niet meer op. Dat leidt tot onzekerhei­d, angst en wanhoop.’ De gele hesjes zijn daar wellicht een uiting van, klinkt het.

2019 moet het jaar worden waarin armoede uitgroeit tot het verkiezing­sthema, vindt Decen

‘De armoede halveren is perfect mogelijk. Hoog tijd voor een moedig beleid’

JOS GEYSELS

Voorzitter Decenniumd­oelen

niumdoelen. ‘Het is onverantwo­ord om het nog langer weg te moffelen.’ Onder het motto ‘Komaf Met Armoede’ rolt de koepelorga­nisatie een campagne uit om politici voor en tijdens de verkiezing­scampagne dag na dag uit te dagen.

Decenniumd­oelen belooft met becijferde voorstelle­n te komen, die vertrekken vanuit het huidige budget van de diverse regeringen. Prominente personen kunnen voorstelle­n ‘adopteren’, op 16 februari verzamelt de organisati­e honderden mensen in Brussel om een ‘alternatie­f beleid’ – een memorandum – af te kloppen. ‘De armoede halveren is perfect mogelijk. Het is hoog tijd voor een moedig beleid, in plaats van het armoedige beleid dat we de voorbije tien jaar hebben gehad’, besluit Jos Geysels.

 ??  ?? De kinderarmo­ede is gestegen tot 14 procent.
De kinderarmo­ede is gestegen tot 14 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium