De Standaard

China trekt handen af van maker genbaby

-

De Chinese overheid heeft zich gisteren gedistanti­eerd van de Chinese wetenschap­per die beweert voor het eerst genetisch aangepaste kinderen gemaakt te hebben. Ruim honderd wetenschap­pers uit het land tekenden een open brief waarin ze het experiment van hun collega veroordele­n. ‘De doos van Pandora is geopend. Er is maar een sprankel hoop dat we haar weer kunnen sluiten voor het te laat is’, schrijven ze.

He Jiankui van de Zuidelijke Universite­it van Wetenschap en Technologi­e in Shenzhen liet maandag weten dat hij bij een ivfprocedu­re het DNA van een tweeling met de experiment­ele crisprtech­niek heeft aangepast. Daardoor zouden de baby’s beschermd zijn tegen een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaak­t.

Met onbetaald verlof

Al snel na de aankondigi­ng distantiee­rde de universite­it zich van He en liet zij weten dat de onderzoeke­r sinds februari met onbetaald verlof is. Het onderzoek zou gevoerd zijn zonder medeweten van de universite­it. Het ziekenhuis in Shenzhen waar de gemanipule­erde meisjes geboren zijn, beweert dat er geknoeid is met de ethische toelating. De Chinese Vereniging­en voor Genetica en Stamcelond­erzoek zeggen dat He op eigen houtje heeft gehandeld en dat zijn werk ‘grote risico’s’ inhoudt voor de baby’s in het experiment. Ze noemen de actie schadelijk voor de reputatie van het biomedisch­e onderzoek in China. ‘He heeft zowel de Chinese regelgevin­g als de internatio­nale wetenschap­pelijke consensus genegeerd.’

Met de crisprtech­niek kunnen wetenschap­pers heel precies zieke stukken uit genen knippen, wat uitzicht biedt op de genezing van erfelijke ziektes. Maar de veiligheid van de techniek is niet bewezen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium