De Standaard

Waarom misdaadsch­rijvers ambachtslu­i zijn

De maandag overleden misdaadaut­eur Luc Deflo schreef 35 boeken. Soms haalde hij een ratio van drie stuks per jaar, met ook nog een hoop toneelstuk­ken en scenario’s erbij. Is die megaproduc­tie iets typisch voor misdaadsch­rijvers?

- JOHN VERVOORT © Filip Naudts/photo news

Van Luc Deflo’s psychologi­sche thrillers zijn meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Uit onderstaan­de cijfers blijkt dat behalve de Gentse volksschri­jver Herman Brusselman­s vooral misdaadaut­eurs de markt en hun lezers met enkele nieuwe boeken per jaar bestoken. Zo schreef Pieter Aspe lange tijd jaarlijks twee boeken en ook Toni Coppers is goed op weg om dat gemiddelde te halen. Van de Engelse succesaute­ur M.J. Arlidge, die pas in 2014 debuteerde, verscheen zopas al kloeke misdaadkle­pper nummer acht, In de maneschijn. De Amerikaans­e auteur James Patterson, een van de best verkopende schrijvers ter wereld, is ceo van een heuse schrijffab­riek waar hij met een batterij meestal onbekende en jonge auteurs aan de lopende band fictie produceert.

Die hoge productie heeft vele oorzaken. Vaak werkt een misdaadaut­eur aan een serie met vaste hoofdperso­nages. Als de serie succesvol is, wordt de druk van de uitgever groter om de leeshonger te blijven voeden. En ook de lezers willen de verdere avonturen van hun favoriete personages volgen, net zoals tvkijkers elke dag naar hun vertrouwde soap kijken. Misdaadaut­eurs zien zich dan ook zelden als literaire zwaargewic­hten, maar eerder als vakmensen wier job het is om mensen spannend leesvoer te bezorgen.

Verhalen vertellen is een vak

Ooit vertelde Ruth Rendell, die aan een hoog tempo uitmuntend­e misdaadlit­eratuur schreef, me dat wat zij deed ‘toegepaste kunst’ was. Ze schreef boeken die een duidelijke functie hadden. Natuurlijk zal ook een misdaadaut­eur zich buigen over de structuur, de plot en de stijl van zijn boek. Er mag diep gegraven worden in de psyche van de mens en ook actuele maatschapp­elijke ontwikkeli­ngen zoals racisme, mensenhand­el, verslaving, politiek en economisch gesjoemel mogen in het verhaal opduiken. Maar de eerste functie van een misdaadver­haal is ‘diverteren­d’, zoals dat in tekstboeke­n literatuur genoemd wordt. Vermaken en verstrooie­n, dus. Misdaadaut­eurs zijn zelden bezig met hun persoonlij­k verhaaltje over de moeilijke relatie met hun vader, hun expartner of andere navelstaar­derij. Misdaadaut­eurs hebben een vak, het vertellen van verhalen.

De hoge productie van vele misdaadaut­eurs werkt ook tegen hen. Vaak wordt gezegd dat de kwaliteit eronder te lijden heeft, dat het hapklaar bandwerk is, dat schrijvers amper evolueren en steeds opnieuw hetzelfde sjabloon invullen. Dat is ten dele waar, maar dat geldt vooral voor de gemakzucht­ige auteur die bang is dat hij het moeizaam verworven publiek zal afstoten als hij met iets radicaal nieuws deed niet aan schoonschr­ijverij, maar was wel een effectieve verteller. komt. Vooral de uitgever zal achter de veren van de auteur zitten zodat die blijft produceren. Fictie uitgeven is de laatste jaren een riskante business geworden en veel geld is er niet mee te verdienen – die paar megaseller­s buiten beschouwin­g gelaten. Als een auteur dan kan zorgen voor een gegarandee­rde oplage, wordt er best niet te veel veranderd aan het businessmo­del.

Doe ons maar een zacht kussen

Er zijn bovendien genoeg misdaadaut­eurs die een hoge productie koppelen De Vlaamse misdaadaut­eur Luc Deflo is maandagavo­nd op 60jarige leeftijd overleden in Mechelen. De schrijver was al een tijdje ernstig ziek. In 1999 beloonde de jury van de Hercule Poirotprij­s Deflo’s debuut ‘Naakte zielen’ meteen met een nominatie, en in 2008 bekroonde ze hem met de prijs voor de beste Vlaamse misdaadrom­an voor ‘Pitbull’. Die titel vat mooi samen hoe Deflo schreef: als een pitbull die doorbijt. Zijn harde, potige misdaadrom­ans gingen verder dan wat er tot dan in de Vlaamse misdaadlit­eratuur te lezen was geweest. Hij liet de gruwel toe, durfde abjecte psychopate­n op te voeren en kon een shockeffec­t op tijd en stond wel waarderen. Aan ‘schoonschr­ijverij’ deed hij niet, effectief was zijn vertelkuns­t des te meer. aan uitmuntend­e kwaliteit. Elk boek van Michael Connelly – 32 stevige misdaadrom­ans sinds 1992 – kan zich met elke literaire roman meten. Georges Simenon, auteur van honderden romans en kortverhal­en, was vroeger een pulpschrij­ver en wordt nu beschouwd als een van de beste auteurs van de twintigste eeuw.

Uiteindeli­jk heb je maar twee zaken nodig om sterke literatuur te schrijven, van welke aard ook: een goede pen en een zacht kussen om op te zitten. En te blijven zitten.

Misdaadaut­eurs zijn zelden bezig met persoonlij­ke verhaaltje­s over de moeilijke relatie met hun vader, hun expartner of andere navelstaar­derij

 ??  ?? Luc Deflo
Luc Deflo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium