De Standaard

Annies boomstamja­ren

- Chef Letteren © rr 20.25 uur op NPO2. Dinsdag, om Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

‘Ik was een soort boomstam begroeid met mos’, zei schrijf ster Annie M.G. Schmidt in 1992 in een legendaris­ch interview met Ischa Meijer – een plastische omschrijvi­ng van hoe ze zich in haar jonge jaren vaak heeft gevoeld. Haar kleinzoon Jonathan van Duijn was pas zeven toen ze in 1995 overleed. In een vierdelige documentai­re gaat hij op zoek naar de plekken en gebeurteni­ssen die haar leven hebben bepaald.

Hij reist naar Kapelle in Zeeland, waar Schmidt in 1911 geboren werd als dochter van een dominee. Haar dominante moeder Truida gaf haar een stadse opvoeding: geen plat accent en Zeeuwse klederdrac­ht voor haar Annie. Op de foto’s die Van Duijn toont, zie je een mollig kind dat wat ongemakkel­ijk in haar vel zit – een buitenstaa­nder. Wat hij er niet bij zegt, is dat dit gevoel haar een leven lang heeft achtervolg­d. Hij heeft het over haar slechte cijfers op school, haar rebelse puberge drag, haar eerste wilde nacht met een van top tot teen in leer gehulde piloot. De anekdotes worden netjes aan elkaar geregen en gelardeerd met foto’s, histo rische beeldfragm­enten, beelden van de kleinzoon die in Schmidts voetsporen volgt en passages uit haar werk – in deze aflevering vooral soms te lang uitgesponn­en fragmenten uit musicalnum­mers. Al is het wel leuk eraan te worden herinnerd dat ‘Op een mooie pinksterda­g’ en ‘Vluchten kan niet meer’ ook uit Schmidts koker komen.

Truida wilde Annie in het gareel krijgen en stuurde haar naar Den Haag om notariaat te studeren onder de hoe de van haar oudere broer Wim, maar de domineesdo­chter amuseerde zich liever met feesten, film en jongens. In 1930 raakte ze zwanger van ‘een jongen met wie het nooit wat kon worden’, zo als Van Duijn laconiek meldt, omdat hij homoseksue­el was – een begrip dat de provinciaa­lse Annie moest worden uitgelegd. Hoe de zwangersch­ap eindig de, laat de documentai­re in het onge wisse. Ook Annejet van der Zijl tastte daarover in het duister in haar biografie Anna: bij familie ving ze op dat Annie een abortus onderging, in bibliothee­kkringen waarin ze later werkte ging het gerucht dat het kind ter adoptie was afgestaan. Van Duijn fietst eromheen. Zijn volgende halte is Annies verblijf bij drie adellijke zussen in Hannover, waar ze naar eigen zeggen minstens een jaar, en volgens Van der Zijl amper drie maanden bleef – Schmidt kleurde in haar memoires en in interviews haar leven graag wat bij. Het ziet ernaar uit we bij haar kleinzoon enkel haar versie zullen horen.

Van Duijn eindigt met Annies aanstellin­g in 1946 als chef Documentat­ie bij de krant Het Parool, waar ze zich al snel tot schrijftal­ent ontpopte. Hij brengt het allemaal onderhoude­nd, maar wat oppervlakk­ig en een beetje braafjes. Een kritische toon zal hij wellicht niet aanslaan. Maar dat kun je misschien ook moeilijk verwachten van een kleinzoon die vooral een hommage wil brengen aan zijn oma.

Op foto’s zie je een mollig kind dat wat ongemakkel­ijk in haar vel zit

Annie M.G. Schmidt. ¨¨¨èè

 ??  ?? Jonathan van Duijn, kleinzoon van Annie M.G. Schmidt, duikt in het verleden van de schrijfste­r.
Jonathan van Duijn, kleinzoon van Annie M.G. Schmidt, duikt in het verleden van de schrijfste­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium