De Standaard

Ziekenhuis ontsnapt aan monsterboe­te

Het Ziekenhuis OostLimbur­g is verlost van een claim van 118 miljoen euro. Als compromis met de fiscus moet het wel zijn rapporteri­ng aanpassen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De hoge boete die het Ziekenhuis OostLimbur­g (ZOL) van de Bijzondere Belastingi­nspectie (BBI) had gekregen, legde een bom onder het voortbesta­an van de ziekenhuis­combinatie en deed heel wat stof opwaaien. Het ZOL omvat de campussen van Lanaken, Genk en Waterschei, en telt 3.000 medewerker­s. De BBI was het niet eens met de manier waarop het ziekenhuis zijn fiscale fiches opstelde voor de uitbetaald­e erelonen aan artsen. De fiscus vond het systeem onvoldoend­e transparan­t en legde een boete van 103 procent op, alsof het om geheime commissiel­onen ging.

De fiscus vorderde respectiev­elijk 58 miljoen euro over het aanslagjaa­r 2013 en 60 miljoen over het aanslagjaa­r 2014, of samen 118 miljoen euro. Het ZOL kon dat niet betalen en tekende bezwaar aan. Uiteindeli­jk werd het ontheven van de aanslag. Het moet geen boete betalen, maar wel zijn rapporteri­ng aanpassen in het geval de artsen vanuit een maatschap werken. Een maatschap is een soepele vennootsch­apsvorm die echter geen rechtspers­oonlijkhei­d heeft. Die maatschap was het centrale twistpunt.

Speurwerk

Artsen gebruiken zo’n maatschap frequent als structuur voor samenwerki­ng. Het betreft soms artsen die voor verschille­nde ziekenhuiz­en werken. Het ZOL stelde in het verleden een fiscale fiche op voor de erelonen die het had uitbetaald aan de maatschap. Het was ver

‘We zijn tevreden dat er een oplossing is buiten de rechtbank’

STEFAN SABLON

Advocaat ZOL

volgens aan de fiscus om uit te pluizen hoe die betalingen naar de verschille­nde artsen waren gegaan.

In het compromis dat nu uit de bus is gekomen, mogen ziekenhuiz­en in de toekomst geen fiscale fiche meer per maatschap opstellen. Het ziekenhuis moet zelf het speurwerk doen en aan de maatschap vragen welke prestaties toekomen aan de individuel­e arts. Dat betekent dat de administra­tieve last nu bij het ziekenhuis komt te liggen. De ziekenhuiz­en mogen wel nog blijven storten op de rekening van de maatschap.

‘De fiscus heeft niet zomaar aanvaard dat de maatschap verder gebruikt kan worden. Ze hebben steekproev­en gedaan en hebben blijkbaar vastgestel­d dat de fiches van de maatschap en de individuel­e fiches spoorden’, zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL. Het compromis is het gevolg van de tussenkoms­t van de koepelzorg­organisati­e ZorgnetIcu­ro, die zowel de FOD Volksgezon­dheid als het Riziv en de fiscale administra­tie achter zich kreeg.

Het ZOL is dus zijn boete kwijt en hoeft niets te betalen, het moet op administra­tief vlak voortaan wel een tandje bijsteken. Volgens Bormans blijft de maatschap populair onder artsen. ‘Maar velen werken ook vanuit een coöperatie­ve vennootsch­ap (een cvba). In dat geval mogen we wel een globale fiche opstellen. Het is dan de cvba die de individuel­e fiches voor de artsen ervan opstelt’, zegt Bormans.

Antwerpen

Opvallend is dat het bezwaar tegen de aanslag van de BBI uiteindeli­jk door de BBI in Antwerpen werd behandeld en niet in Limburg, waar de initiële claim was gevallen.

Stefan Sablon, de advocaat van het ZOL, bevestigt dat de aanslag van de baan is. ‘We zijn tevreden dat er een oplossing is buiten de rechtbank’, zegt hij.

Ook Erwin Bormans benadrukt dat. ‘Het legde een hypotheek op onze werking. Een boete van 118 miljoen konden wij niet betalen. Een ziekenhuis heeft dat niet op zijn rekening staan. Gelukkig hadden we geen grote investerin­gen uit te voeren waarvoor we de kredietmar­kt op moesten. Het is evident dat kredietver­leners het kredietris­ico negatiever inschatten als je zo’n claim boven je hoofd hebt.’

Ook andere ziekenhuiz­en hadden intussen controles gekregen, maar naar verluidt geen taxatie op basis van geheime commissiel­onen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium