De Standaard

Brood kopen met appeltjes

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Kunnen we vanaf vandaag met Apple Pay betalen in België? Het heeft er alle schijn van. De zakenkrant De Tijd beweerde een tijdje geleden dat het deze maand nog zou gebeuren, en wel in samenwerki­ng met BNP Paribas Fortis. Gisteren stuurde die bank plots een uitnodigin­g voor een persconfer­entie die vandaag plaatsvind­t, om ‘een product, uniek op de Belgische markt’ voor te stellen. Drie keer raden wat daar zal worden gepresente­erd.

De concurrent­ie van Fortis verpestte het feestje nog wat meer. Zo stelde Belfius op Twitter dat Apple Pay vandaag ‘inderdaad beschikbaa­r is in België’. Maar niet bij Belfius zelf, dus. Geen erg, Fortis’ persconfer­entie verknoeien is op zich al leuk genoeg, moeten ze daar gedacht hebben.

Met Apple Pay kunnen Appleklant­en hun bankkaarte­n in een digitale portemonne­e onderbreng­en, en dan betalen in handelszak­en door hun iPhone of Apple Watch voor een Bancontact­lezer te houden die is uitgerust met de draadloze NFCtechnol­ogie. De identifica­tie gebeurt via een vingerafdr­uk, of via de Face ID, waarbij het gezicht van de gebruiker wordt gescand. Op Androidsma­rtphones doet Google Pay iets gelijkaard­igs. Ook daar was Fortis de eerste bank om het een jaar geleden te lanceren.

Of Apple Pay een succes wordt, is nog koffiedik kijken. Want sinds de lancering, een vijftal jaar geleden, heeft het nog niet veel potten gebroken. Begin dit jaar stelde ceo Tim Cook op een aandeelhou­dersvergad­ering dat ‘mobiele betalingen een tragere groei kennen dan hij had verwacht’. Maar volgens analisten is de kentering ingezet. En dan vooral door Apple Pay in andere landen – zoals vandaag ook België – te introducer­en. Volgens Gene Munster, Appleanali­st en cooprichte­r van het Amerikaans­e durfkapita­alfonds Loup Ventures, is het aantal gebruikers van Apple Pay intussen ‘exponentie­el aan het groeien buiten de VS’. Volgens zijn cijfers ging het deze zomer om 253 miljoen gebruikers, bij 4.900 banken, en werden er in juni 1 miljard transactie­s met Apple Pay uitgevoerd. En door de uitbreidin­g naar nieuwe markten, zoals nu ook België, zou dat aantal in twaalf maanden nog met 200 procent kunnen toenemen.

De vraag is of de Belgen wel zoveel aan die groei zullen bijdragen. Want ook al was ons land ooit pionier inzake elektronis­che betalingen met bank en kredietkaa­rten, als het op contactloo­s betalen aankomt, ‘staan we achteraan in de rij’. (DS 17 november) Ook al is een groot deel van de betaalkaar­ten intussen uitgerust met NFCchips en zijn de vele betaalterm­inals er klaar voor. Ook al is Google Pay hier al langer, net zoals andere contactloz­e betaalmoge­lijkheden zoals de apps van Bancontact of Payconiq. Toch verloopt slechts vier procent van de betalingen in ons land contactloo­s.

In die starre markt komt Apple Pay plots aanwalsen. Zal het bedrijf uit Cupertino ons dan toch overstag doen gaan? Misschien kan het gebruiksge­mak waarvoor Apple bekendstaa­t, een extra duw in de rug geven, of het grote marktaande­el (nummer drie) van de iPhone in ons land. Of misschien volstaat gewoon dat logo wel. Want als we sinds de lancering van de iPod in 2001 één ding hebben geleerd: staat er ergens een appeltje op, dan is er een goede kans dat het een hit wordt.

Of Apple Pay hier een succes wordt is nog een vraagteken. België hinkt qua contactloo­s betalen achterop

 ??  ?? DE GROTE MARKT KARSTEN LEMMENS
DE GROTE MARKT KARSTEN LEMMENS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium