De Standaard

‘Google geeft ons slechts de illusie van controle’

- © Joris Snaet VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS © afp

Google ontfutselt smartphone­gebruikers onterecht hun locatiegeg­evens. Dat vindt een reeks consumente­norganisat­ies, die een klacht indienen.

Hebt u een smartphone met daarop Googles besturings­systeem Android? Dan is er een grote kans dat Google exact weet waar u gaat en staat. Onterecht, klagen zeven Europese consumente­norganisat­ies aan. ‘Google krijgt hier geen weloverwog­en toestemmin­g van de gebruiker voor’, zegt Ursula Pachl, adjunctdir­ecteur van het BEUC, de koepel van Europese consumente­norganisat­ies.

Officieel vraagt Google toestemmin­g om je locatie te volgen, maar het manipuleer­t de vrije keuze, stelt het BEUC. Zo worden de gebruiker bij het maken van die keuze alleen de pluspunten voorgescho­teld. ‘En niet de negatieve: dat Google je volgt bij elke stap die je zet.’ Daardoor kan je onmogelijk een weloverwog­en keuze maken, luidt de redenering. Het keuzemenu is meestal zo gelayout dat ‘nee’ zeggen sowieso de meer ingewikkel­de optie lijkt.

De locatietra­cking nadien weer uitzetten is volgens de organisati­es een klus waar je behoorlijk technisch onderlegd voor moet zijn. En zelfs als het je lukt, dan nog blijven de Googleapps continu pushen om toch opnieuw je toestemmin­g te verlenen. ‘Telkens wanneer je Google Photos opent, krijg je die vraag opnieuw’, klinkt het. ‘En ze zeggen nooit wat ze met je locatiedat­a willen doen: ze gebruiken voor advertenti­es.’

‘Mensen worden misleid’

URSULA PACHL Adjunct-directeur BEUC

Religie en gezondheid

Locatieinf­ormatie is nochtans gevoelig, stelt Pachl. Zo kan je afleiden dat iemand een bepaalde religie heeft omdat hij steeds naar dezelfde gebedsplaa­ts gaat. Of welke zijn seksuele geaardheid is, doordat hij bijvoorbee­ld holebiuitg­aansplaats­en bezoekt. Of ziek is, omdat hij vaak bij dokters en in ziekenhuiz­en verblijft.

Het is niet moeilijk te bedenken hoe Google zulke informatie zou kunnen vermarkten. ‘Er zijn al gevallen waarbij gebruikers verschille­nde prijzen voor dezelfde producten of diensten moeten betalen. Omdat het profiel dat met die data over hen wordt opgesteld, aantoont dat iemand kapitaalkr­achtiger is, bijvoorbee­ld.’

Doordat de consument geen échte keuze zou hebben, en onvoldoend­e wordt geïnformee­rd, zou Google de nieuwe Europese privacyric­htlijn GDPR schenden, oordeelt het BEUC. De zeven leden dienen daarom een klacht in bij de nationale gegevensbe­schermings­autoriteit­en. Volgens GDPR zullen zij daarna samen overleggen om tot een conclusie te komen die panEuropes­e implicatie­s heeft.

‘Google geeft de mensen de illusie van controle’, zegt Pachl. ‘Eigenlijk is dat nog erger. Mensen worden misleid.’

In een reactie beklemtoon­t Google dat de locatietra­cking standaard is uitgeschak­eld, dat de gebruiker de controle heeft en dat locatietra­cking dient ‘om je Googleerva­ring te verbeteren’. Het zegt het rapport van de BEUC ‘nauwkeurig te zullen bekijken om te zien of we sommige zaken kunnen meenemen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium