De Standaard

Een stopcontac­t van 2.000 ton en 41 meter hoog

REPORTAGE I De bouw van het ‘eerste Belgische stopcontac­t op zee’ nadert zijn voltooiing. Het is slechts een voorproefj­e, want ons land heeft nog veel grote exemplaren nodig voor de windenergi­e op zee.

- VAN ONZE REDACTEUR IN NEDERLAND PASCAL SERTYN

ZWIJNDRECH­T I Een stalen gevaarte van 2.000 ton zwaar en 41 meter hoog in een gigantisch­e loods aan de Oude Maas in een voorstad van Rotterdam is het nieuwe visitekaar­tje van de Belgische windenergi­e op zee. Het Belgische hoogspanni­ngsbedrijf Elia bouwt daar zijn eerste stopcontac­t op zee. Als alles volgens plan verloopt, moet deze Modular Offshore Grid (MOG), zoals het officieel heet, vanaf september 2019 maken dat de elektricit­eit van vier windenergi­eprojecten in de Belgische Noordzee getranspor­teerd kan worden naar Zeebrugge, vertelt projectlei­der Tom Pietercil van Elia.

Voor de tweede Belgische windenergi­ezone zullen nog meer en veel grotere stopcontac­ten op zee nodig zijn

De bouw heeft veel weg van een race tegen de klok. Want de Belgische staatssecr­etaris voor de Noordzee, Philippe De Backer (Open VLD), stak gisteren tijdens een werfbezoek niet onder stoelen of banken dat alles op alles moet worden gezet om tegen 2020 de eerste windenergi­ezone op zee – goed voor een totale capaciteit van 2,2 gigawatt – volledig operatione­el te hebben. Bijzonder ambitieus omdat de bouw van de laatste drie projecten nog moet beginnen. Voor die projecten is een operatione­el stopcontac­t op zee bovendien een cruciale voorwaarde. Als de timing wordt gerespecte­erd, zal dat stopcontac­t in werking worden gesteld amper anderhalf jaar nadat op de werf van de Nederlands­e offshorebo­uwer Heerema de bouwwerken zijn begonnen.

Tweede zone

De infrastruc­tuurdirect­eur van Elia, Markus Berger, grijpt op zijn beurt de kans om het al te hebben over de volgende grote Noordzeeop­dracht van de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er. Als alles goed gaat, beslist de regeringMi­chel nog dit jaar over de definitiev­e versie van het ruimtelijk­e marien plan voor de Noordzee voor de periode 20202026. Het opvallends­te luik uit dit plan is de reservatie van een tweede zone in het Belgische deel van de Noordzee voor de bouw van windenergi­eparken.

Het gaat om een gebied van 221 vierkante kilometer, van de grens met Frankrijk tot ter hoogte van Oostende, Maar dan wel een heel eind in zee. Dat moet volstaan voor nog eens 1,8 gigawatt windenergi­ecapacitei­t. Ter vergelijki­ng: de eerste windenergi­ezone, die momenteel volgebouwd wordt, is 225 vierkante kilometer groot. Tegelijk hoopt staatssecr­etaris De Backer een volle dig nieuwe toekenning­sprocedure klaar te stomen voor de ministerra­ad. Met als groot uitgangspu­nt dat met de kleinst mogelijke subsidiëri­ngen een zo groot mogelijke windenergi­ecapacitei­t op zee gerealisee­rd kan worden.

Investerin­gen

De grote opdracht voor Elia wordt om tegen 2026 zowel op zee als aan land de no dige investerin­gen te doen om al die bijko mende windenergi­e te kunnen transporte ren. Het gaat een hele klus worden om tij dig de nodige vergunning­en te krijgen en het vergt ook zeer grote investerin­gen.

Zo gaat de Belgische hoogspanni­ngsbe heerder ervan uit dat voor de tweede Belgische windenergi­ezone op zee meerdere en veel grotere stopcontac­ten op zee nodig zullen zijn. Markus Berger schat dat daar voor zeker een miljard euro nodig is. Boven dien moet op de wal het hoogspanni­ngsnet

serieus versterkt en uitgebreid worden. Zowel in WestVlaand­eren als richting Henegouwen. ‘Dat zal nog eens naar schatting 900 miljoen euro kosten.’

De twee netverster­kingen wijzen ook meteen op de vergunning­encomplica­tie, vertelt Markus Berger. Zowel het Vlaamse als het Waalse Gewest zal groen licht moeten geven om bijkomende hoogspanni­ngslijnen op hun grondgebie­d toe te laten.

 ?? © elia en Pieter Clicteur ?? In een gigantisch­e loods nabij Rotterdam wordt er volop aan gebouwd.
© elia en Pieter Clicteur In een gigantisch­e loods nabij Rotterdam wordt er volop aan gebouwd.
 ??  ??
 ??  ?? Zo zal het ‘stopcontac­t op zee’ eruit zien.
Zo zal het ‘stopcontac­t op zee’ eruit zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium