De Standaard

Quotawet geeft bedrijven respijt

De quotawet over vrouwen in bestuursra­den wordt beter nageleefd dan het gelijkheid­sinstituut IGVM denkt.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Verscheide­ne beursgenot­eerde bedrijven waren gisteren onaangenaa­m verrast door het etiket van wetsovertr­eder dat ze van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) kregen opgekleefd. Het instituut had 22 beursgenot­eerde bedrijven opgesomd die nog niet aan de wet op de genderquot­a in bestuursra­den zouden voldoen, en daardoor sancties zouden riskeren.

‘Maar wij zijn volledig in overeenste­mming met de quotawet’, zegt Dirk De Cuyper, de ceo van petflessen­maker Resilux, die nu nog geen enkele vrouw in de bestuursra­ad heeft opgenomen. Dat hoeft ook nog niet, zegt De Cuyper, want er is nog tijd tot 2019. ‘We zullen bijtijds vrouwelijk­e bestuurder­s benoemen.’

De wet is ingewikkel­d, en bedrijven zoals Resilux kunnen aanspraak maken op bepalingen die hen voorlopig ontslaan van de verplichti­ng om één op de drie bestuursfu­ncties voor te behouden voor vrouwen.

Zo blijken verscheide­ne bedrijven sterke referentie­aandeelhou­ders te hebben, wat hen recht geeft op een langere overgangsp­eriode. In het geval van Resilux hebben de familiale aandeelhou ders 57 procent van het bedrijf in handen. Het aantal vrij verhandelb­are aandelen (de zogenaamde free float) is kleiner dan 50 procent. Bedrijven die in dat geval verkeren, hoeven pas in 2019 aan de wetgeving te voldoen. ‘We werken er hard aan om dat voor elkaar te krijgen, maar onze bestuurder­s hebben langdurige mandaten en kunnen dus niet zomaar vervangen worden’, zegt De Cuyper. De 50 procentreg­el geeft ook bedrijven als Miko, Picanol, Spadel en Roularta respijt.

Recente noteringe

Daarnaast zijn er ook bedrijven die voorlopig ontheven zijn omdat ze nog maar recent genoteerd zijn. Luierprodu­cent Ontex valt in die categorie. ‘Ontex is beursgenot­eerd sinds 25 juni 2014, en we hoeven pas vanaf het zesde daaropvolg­ende boekjaar aan de wetgeving te voldoen’, meldt woordvoers­ter Gaëlle Vilatte. ‘Dat is vanaf 1 januari 2020.’

Ook AB InBev beroept zich op deze clausule. Hoewel de mega brouwer sinds 2000 op de Brusselse beurs staat, is de notering door de fusie met SAB Miller overgegaan naar een andere juridische entiteit. ‘Wij hoeven daarom pas in 2022 aan de wet te voldoen’, zegt woordvoers­ter Ingvild Van Lysebetten. Van de meeste bestuurder­s eindigt het mandaat eind dit jaar, zodat er ruimte komt voor vervrouwel­ijking. ‘Equal opportunit­ies zijn voor ons heel belangrijk’, benadrukt Van Lysebetten.

Ten slotte zijn er ook bedrijven die na de peildatum de samenstell­ing van hun raad van bestuur hebben gewijzigd. Dat geldt voor Ontex, waar het aantal bestuurder­s werd ingekrompe­n om zo het vrouwelijk contingent te versterken. Ook D’Ieteren, dat dit jaar het aantal vrouwelijk­e bestuurder­s verdubbeld­e, is wettelijk in orde. En het koffie en plasticbed­rijf Miko, dat door de free floatregel eigenlijk nog tijd heeft tot volgend jaar, voldoet door een recente vrouwelijk­e benoeming al aan het quotum.

Bedrijven met minder dan 50 procent vrij verhandelb­are aandelen hoeven pas in 2019 aan de wetgeving te voldoen

 ?? © famous ?? Ook AB InBev weet waarom: door de fusie met SAB Miller moet de megabrouwe­r pas in 2022 aan de wet voldoen.
© famous Ook AB InBev weet waarom: door de fusie met SAB Miller moet de megabrouwe­r pas in 2022 aan de wet voldoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium