De Standaard

‘Fran kwam anders dan velen wel naar buiten met haar problemen’

De vriendinne­n van Fran, die onlangs uit het leven stapte, organisere­n tal van acties ten voordele van de vzw Te Gek!?

- VAN ONZE MEDEWERKER JOOST VAN LIEFFERING­E Reserveren voor Een Plek voor Te Gek!? kan via hello@lousplek.be

Uit cijfers van de vzw Te Gek!? blijkt dat één op de vier Belgen kampt met psychische problemen. Dat terwijl bijna niemand erover durft te praten.

Het project wil die drempel slopen en tracht geestelijk­e gezondheid bespreekba­ar te maken door te streven naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen.

Te Gek!? zet daartoe al jaren grootschal­ige campagnes op. Guy Swinnen en Selah Sue zijn peter en meter. Het taboe bespreekba­ar maken, kost tijd en grootschal­ige campagnes kosten veel geld. Om de vzw Te Gek!? daarin te steunen, organisere­n enkele vriendinne­n van Fran de komende weken acties in het kader van ‘De Warmste Week’ van Studio Brussel.

Haar missie

‘Onze vriendin Fran stapte onlangs uit het leven, ze was amper 22’, zegt Alice Daneels, één van de vriendinne­n. ‘Fran kwam in tegenstell­ing tot velen wél naar buiten met haar problemen en wou de problemati­ek hieromtren­t bespreekba­ar maken. Daarom vinden wij het zo belangrijk om dit project te steunen en haar moedige missie zo toch voort te zetten.’

Eén van de acties van de vriendinne­n is in samenwerki­ng met Lou's Plek in Westrand op 8 de cember. Tijdens Een Plek voor Te Gek!? is iedereen er vanaf 18 uur welkom om te genieten van een burger (vlees/vis/veggie) en een Vedett of huisgemaak­te icetea. Een burger en een Vedette met een foto van Fran op het flesje kost twintig euro, waarvan de helft naar Te Gek!? gaat.

Diezelfde dag is er ook de Boot

camp Marathon Fran for Life in Gaasbeek. Meer informatie daarover via de gelijknami­ge Facebookpa­gina.

Later op de avond organisere­n de vriendinne­n in het jeugdhuis van Ternat een Techno for Life feestje. Ook de winst van die actie zal worden weggeschon­ken aan Te Gek!?.

Een week later, op 15 december worden de ‘Fran'gipanen voor drie euro verkocht op de bekende Werm Loemek kerstmarkt in SintKathar­inaLombeek.

‘Onze vriendin Fran stapte onlangs uit het leven, ze was amper 22’

ALICE DANEELS Vriendin Fran

 ?? jvi ?? De vriendinne­n van Fran hopen zo veel mogelijk geld in te zamelen.©
jvi De vriendinne­n van Fran hopen zo veel mogelijk geld in te zamelen.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium