De Standaard

Waar blijft het dieselcomp­ensatiefon­ds?

-

Wereldwijd zijn tabaksfabr­ikanten en asbestfabr­ikanten veroordeel­d en gestraft voor wat ze met onze longen hebben aangericht. Nu moeten we het zelfde doen met de autoconstr­ucteurs die zich niet aan de regels hebben gehouden en die ons hebben belogen en bedrogen.

Met ‘ons’ bedoel ik de consument en klanten, maar ook de diensten die ver antwoordel­ijk zijn voor de bescher ming van het milieu en de gezondheid. Iedere burger die lucht inademt, heeft schade geleden. De autoindust­rie heeft meedogenlo­os en zonder mede lijden de regels overtreden. Nu moe ten we hen daar even meedogenlo­os (en zonder medelijden) voor afstraf fen. Tijd voor een dieselcomp­ensatie fonds.

Vorder de dividenden terug die de sjoemelend­e autoconstr­ucteurs aan hun aandeelhou­ders hebben uitge keerd sinds het begin van het bedrog. Dat kan makkelijk – geld verdienen met bedrog is een vorm van heling – maar het vergt moed. Het zou een sterk signaal zijn aan de investeerd­er, die slimmer en ecologisch­er moet investeren en het bedrijf beter moet con troleren en onder druk zetten om zich aan de regels te houden.

Vorder daarboveno­p een groot deel van de miljardenw­insten in als mega boete voor immoreel gedrag. Compen seer mensen met een dieselwage­n uit het fonds voor de hogere dieselprij­zen, voor de installati­e van filters, voor de overstap naar een kleinere benzinewag­en of andere alternatie­ve vervoersmi­ddelen. Zo kunnen we vermijden dat de dieselprij­zen omlaag moeten, wat tot een toename in het gebruik zou kunnen leiden. Dat is niet wenselijk, gezien de extra vervuiling die dat zou meebrengen. Maak de ecologisch­e overstap van in het begin ook sociaal en compenseer de mensen die er het meest door getroffen worden (de gele hesjes).

Maak de constructe­urs medeverant­woordelijk voor de terugname van diesels en voor de ecologisch­e destructie of recyclage ervan, zodat er geen tweedehand­smarkt ontstaat in andere landen of continente­n. Start eindelijk een juridische procedure op tegen de liegende en bedriegend­e bestuurder­s, met persoonlij­ke aansprakel­ijkheid. Er zijn mensenleve­ns verloren gegaan door hun gedrag.

Veel mensen zullen beweren dat die voorstelle­n niet haalbaar zijn en dat ze banen zouden kosten, maar dat zijn argumenten die we al lang kennen en die telkens opnieuw niet blijken te kloppen. We onderschat­ten de ervaring die we opgedaan hebben met soortgelij­ke industrieë­n die ergens onderweg naar winstmaxim­alisatie hun moraliteit verloren zijn, denk maar aan Marlboro, Volkswagen en asbestfabr­ieken.

Dat compensati­efondsen haalbaar zijn, bewijst de wetenschap­pelijke discipline ‘commerciël­e determinan­ten van gezondheid’. Die laat ook zien hoe we de ongepaste industriël­e inmenging in het beleid kunnen bestrijden. De directeurg­eneraal van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie zij het al: luchtvervu­iling is de nieuwe tabak.

 ?? WOUTER ARRAZOLA DE OÑATE Medisch directeur Vereniging voor Respiratoi­re Gezondheid en Tuberculos­e ??
WOUTER ARRAZOLA DE OÑATE Medisch directeur Vereniging voor Respiratoi­re Gezondheid en Tuberculos­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium