De Standaard

Komt koning naar opening AfricaMuse­um?

-

Volgende week zaterdag,

op 8 december, wordt het AfricaMuse­um feestelijk heropend.

Of koning Filip erbij zal zijn, is koffiedik kijken. ‘De definitiev­e lineup moet nog gemaakt worden’, zegt Guido Gryseels, de directeur van het AfricaMuse­um in Tervuren. ‘Zolang de koning niets over zijn aanwezighe­id beslist heeft, blijft het moeilijk om de rest van de lineup vast te leggen’, zegt dan weer het kabinet van vicepremie­r Jan Jambon (NVA). Hij is als minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen. De andere voogdijmin­ister, staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Zuhal Demir (NVA), zal eveneens present zijn. Ook premier Charles Michel (MR) wordt verwacht, net als de vicepremie­rs.

Het museum werd gebouwd ter meerdere eer en glorie van Leopold II.

Maar het heeft een gedaanteve­randering ondergaan. Het AfricaMuse­um 2.0 kijkt met een veel kritischer­e blik naar het koloniale verleden van België en heeft ook oog voor de donkere kant ervan.

Als koning Filip komt, zal hij ook met kritiek op zijn voorganger Leopold II worden geconfront­eerd. Niet alleen in het museum, maar mogelijk ook in de toespraken. ‘We hopen tegen het einde van de week een beslissing te nemen’, is het enige wat het Paleis kwijt wil.

In de entourage van de koning valt te horen dat hij in principe nooit naar de inhuldigin­g van gebouwen gaat. Een tweede regel is dat de koning gelegenhed­en mijdt waarvan het serene karakter niet gegarandee­rd is.

De internatio­nale persbelang­stelling is enorm.

Er zijn al driehonder­d journalist­en ingeschrev­en.

Als koning Filip komt, zal hij ook met kritiek op zijn voorganger Leopold II worden geconfront­eerd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium