De Standaard

Macron geeft weinig toe aan ‘gilets jaunes’

Het energiebel­eid moet de Fransen tegelijker­tijd beschermen tegen het einde van de wereld en tegen het einde van de maand, zegt president Macron.

-

President Emmanuel Macron reageerde gisteren voor het eerst rechtstree­ks op de sociale onrust van de voorbije weken, die onder meer in Parijs uitmondde in regelrecht­e straatgeve­chten en vandalisme. Macron legde uit dat hij ‘het sociale alarm’ over de hoge brandstofp­rijzen gehoord had en er rekening mee zou houden. Maar, voegde hij eraan toe, er is ook een ‘milieualar­m’ waarvoor hij zijn verantwoor­delijkheid wil opnemen. ‘Er is het einde van de wereld, en het einde van de maand’, zei hij onder meer. ‘We gaan ons om allebei bekommeren, en we moeten ons om allebei bekommeren.’ Met andere woorden: dat sommige mensen het op het einde van de maand moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, mag geen reden zijn om de klimaatuit­daging niet ernstig aan te pakken.

Prijsverho­gingen blijven

Erg veel toegevinge­n aan de zogenaamde ‘gele hesjes’, die de straatprot­esten op gang brachten, deed de president niet in zijn uiteenzett­ing over zijn nieuwe energiebel­eid. Hij beloofde dat de regering de fiscalitei­t op brandstoff­en in de toekomst zou aanpassen aan de evolutie van de olieprijs, zodanig dat de impact van prijsstijg­ingen beperkt zou blijven voor mensen die hun auto veel nodig heb ben. ‘Ik wil niet dat de ecologisch­e ommezwaai de ongelijkhe­id doet toenemen en het leven nog moeilijker wordt voor onze medeburger­s die in landelijke of randstedel­ijke gebieden wonen’, zei hij. Maar de prijsverho­gingen die al waren aangekondi­gd vanaf 1 januari 2019, blijven behouden.

Macron blijft ook bij zijn eerder aangekondi­gde plan om de afhankelij­kheid van kernenergi­e te vermindere­n. Maar van een volledige nucleaire uitstap wil hij nog steeds niet weten. Tegen 2035 – eerder was er sprake van 2025 – mag nog maar de helft van de Franse elektricit­eit afkomstig zijn van kerncentra­les, zei hij. Nu is dat nog 75 procent.

Om dat te realiseren, worden tegen eind 2028 vier tot zes centrales gesloten, daarna nog eens een tiental. Hoe snel die afbouw zal gaan, hangt onder meer af van de evolutie van de productiec­apaciteit van hernieuwba­re energie, waarvoor miljarden extra belastingg­eld voorzien worden. Tegen 2022 moeten alle Franse kolencentr­ales stilgelegd zijn.

De president wil de komende maanden een groot nationaal debat lanceren over de energietra­nsitie, waarvoor hij de ‘gilets jaunes’ ook uitnodigde. Op zijn vraag ontving François de Rugy, de minister van Ecologisch­e Transitie, gisteravon­d al twee vertegenwo­ordigers van de actievoerd­ers.

Tegen 2022 moeten alle Franse kolencentr­ales stilgelegd zijn

 ?? © afp ?? Emmanuel Macron.
© afp Emmanuel Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium