De Standaard

Het glazen plafond van de Vlaamse architectu­ur

SOFIE DE CAIGNY betreurt dat alleen buitenland­se ontwerpers in de running zijn om Opera Gent onder handen te nemen. Enkele befaamde Vlaamse en Brusselse bureaus hadden zich ook kandidaat gesteld.

-

Vier beeldbepal­ende sites in Gent ondergaan in de komende jaren een transforma­tie: ICC/Floraliënh­al, Design Museum Gent, het Gravenstee­n en Opera Gent (DS 27 november).

Volgens de procedure van de Open Oproep werden voor elk van de sites vijf ontwerptea­ms geselectee­rd. Die selectie is beslissend voor het resultaat. De komende maanden werken de geselectee­rde teams een voorstel uit, waarna het team gekozen wordt dat finaal de bouwopdrac­ht mag realiseren.

Voor het Design Museum Gent, het Gravenstee­n en de Floraliënh­al werden interessan­te keuzes gemaakt. Zowel jonge bureaus uit Vlaanderen en Brussel als meer gevestigde waarden, al dan niet in een tijdelijke vereniging met buitenland­se ontwerpers, haalden de selectie. Elk van de drie Open Oproepen toont een rijkdom aan ontwerphou­dingen. Uit de gemaakte keuzes spreekt de durf van de opdrachtge­vers om te kiezen voor vernieuwin­g. Tegelijker­tijd geven ze blijk van verantwoor­delijkheid: ze halen internatio­nale ideeën binnen en geven bestaand talent uit Vlaanderen de kans zich verder te ontwikkele­n.

Stedenbouw­kundig gebaar

Opera Gent is het onderwerp van de vierde Open Oproep. Het gaat om een nieuw Muziek en Podiumcent­rum in het hart van de stad. Pijnlijk genoeg werden net in de grootste van de vier Open Oproepen alleen buitenland­se ontwerpers geselectee­rd. De allianties met lokale bureaus betreffen voornameli­jk het onderzoek, en niet het ontwerp van het project. Onze verbazing groeide toen we de lijst van kandidatur­en bestudeerd­en. Belangrijk­e bureaus uit Vlaanderen en Brussel die internatio­naal furore maken, komen niet in aanmerking.

Architecte­n uit Vlaanderen zijn nochtans wereldwijd vermaard om hun gevoelighe­id in de omgang met het bestaande patrimoniu­m, de wijze waarop ze van een architectu­rale ingreep een stedenbouw­kundig gebaar kunnen maken en voor de bravoure waarmee ze projecten realiseren binnen vaak stringente budgetten.

Waarom zijn grotere opdrachten alleen toegankeli­jk voor internatio­nale bureaus of voor samenwerki­ngsverband­en met een sterke internatio­nale dimensie? De tijd waarin een ontluikend lokaal bureau zonder grote projecten op zijn palmares de opdracht kreeg om een groot concertgeb­ouw in het historisch­e stedelijke weefsel te realiseren, ligt achter ons. Dát was vooruitstr­evend opdrachtge­verschap, waarin berekende risico’s genomen werden.

Het basisconce­pt van de Open Oproepproc­edure houdt in dat de selectie niet alleen wordt gemaakt door criteria af te vinken op basis van het opgebouwde portfolio. Ook de architectu­rale visie en de kwaliteit van het ontwerptea­m zijn doorslagge­vend. De Open Oproep houdt de markt open. Maar bij het bouwprojec­t voor Opera Gent wordt op zeker gespeeld door gevestigde buitenland­se namen te selecteren. Dat is ironisch. Veel landen benijden Vlaanderen net om de Open Oproep, omdat die moedig opdrachtge­verschap de wind in de zeilen geeft.

Toon lef

Dit is geen pleidooi om de markt af te sluiten voor buitenland­se bureaus, het is een appel aan opdrachtge­vers om, ook in complexe dossiers, lef te tonen. Als Vlaams Architectu­urinstituu­t streven we ernaar om de architectu­urcultuur internatio­naal te verrijken, uit te dragen en steeds kritisch te bevragen. Uitwisseli­ng en samenwerki­ng over grenzen en generaties heen is een van onze speerpunte­n.

Die open blik heeft de architectu­urcultuur in Vlaanderen gemaakt tot wat ze vandaag is: een bloeiend epicentrum dat wereldwijd in de belangstel­ling staat. Wekelijks ma ken internatio­naal gerenommee­rde architectu­urscholen reizen door Vlaanderen, de Zilveren en Gouden Leeuw van de architectu­urbiënnale van Venetië – de Oscars van de architectu­ur – prijken op meerdere kasten in Vlaanderen en Brussel. Na theater, dans en mode gaat het in de internatio­nale middens over de Vlaamse golf in de architectu­ur. Ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel zijn op elke grote internatio­nale architectu­urmanifest­atie aanwezig, ze doceren aan de meest toonaangev­ende scholen en grote internatio­nale architectu­urbladen maken themanumme­rs over het fenomeen ‘architectu­ur uit Vlaanderen’.

Als we de ‘Vlaamse golf ’ willen bestendige­n en de bloeiende architectu­urcultuur die we de voorbije decennia opbouwden verder willen ontwikkele­n, moet er ruimte zijn om talent te laten doorstrome­n, door het glazen plafond van de écht grote opdrachten. Alleen zo kan de rijke architectu­urcultuur die internatio­naal in de kijker loopt, meer zijn dan een tijdelijk fenomeen.

Als we de ‘Vlaamse golf’ willen bestendige­n, moet er ruimte zijn om talent te laten doorstrome­n

 ?? © blg ?? De tijd waarin een lokaal bureau een bouwprojec­t zoals dat voor Opera Gent mag uitvoeren, is voorbij.
© blg De tijd waarin een lokaal bureau een bouwprojec­t zoals dat voor Opera Gent mag uitvoeren, is voorbij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium