De Standaard

Gestraft omdat ik ziek was

-

In mei kreeg ik kanker. Als jongeman van 28 stond mijn wereld stil. Ik moest stoppen met mijn opleiding tot cabaretier in Nederland en hopen dat de kanker niet zou uitzaaien. Dat deed hij niet en in september kon ik mijn studies hervatten, zij het in een rustig tempo. Dankzij het statuut van zelfstandi­g student kon ik vorig schooljaar een studiebeur­s ontvangen van de Vlaamse overheid. Als buitenland­se student in Nederland was die welgekomen, want het inschrijvi­ngsgeld ligt rond de 4.000 euro.

Vorige week vrijdag ontving ik een mailtje van de dienst School en Studietoel­agen: ik was mijn statuut van zelfstandi­g student kwijtgeraa­kt. Wanneer ik contact opnam met de dienst, vertelde die mij dat ik niet voldoende inkomsten heb gehad om het statuut van zelfstandi­g student te kunnen behouden. Ik wierp op dat ik niet heb kunnen werken omdat ik kanker had, dat ik nog herstellen­de ben, dat ik een doktersvoo­rschrift heb en nog een tijd niet zal kunnen werken. Maar het verdict was hard: er zijn geen uitzonderi­ngen mogelijk.

Ik ben enorm teleurgest­eld. Ik heb er niet voor gekozen om ziek te zijn, ik heb er niet voor gekozen om niet te werken, en toch komt het over alsof de overheid mij straft omdat ik kanker heb. Het is alsof ze stelt dat alleen gezonde mensen zelfstandi­g mogen zijn als student.

Dat is onrechtvaa­rdig en is zeer onaangenaa­m voor mij. Ik hoop van harte dat ik een van de laatste mensen ben die dit moeten meemaken, want ik veronderst­el dat ik zeker niet de enige ben die zo’n bericht heeft gekregen. De commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement moet haar werk doen en maken dat niet alleen gezonde mensen recht hebben op een studietoel­age wanneer zij zelfstandi­g student zijn.

 ?? BORISJOHAN­NES DE KEYSER Student ??
BORISJOHAN­NES DE KEYSER Student

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium