De Standaard

Moria, het vagevuur van Europa

JOËL WOUDA klaagt de mensontere­nde omstandigh­eden in een chronisch overbevolk­t vluchtelin­genkamp op Lesbos aan. Als arts zag hij er schrijnend­e toestanden.

-

In september en oktober heb ik als arts met de stichting Bootvlucht­eling gewerkt in het vluchtelin­genkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Dat eiland ligt vlak bij de Turkse kust en maakt deel uit van de Egeïsche eilandengr­oep. Elke dag nog komen er bootjes met mensen aan vanuit Turkije.

De internatio­nale vluchtelin­genorganis­atie van de Verenigde Naties (UNHCR) houdt daarover cijfers bij die eenvoudig online terug te vinden zijn. In oktober betrof het 4.000 mensen voor de hele eilandengr­oep, van wie de helft naar Lesbos kwam. In vergelijki­ng met oktober 2015, toen er dagelijks 3.700 mensen aankwamen, lijkt dat peanuts. De reden voor het grote verschil is de Turkijedea­l van maart 2016. De EU en de regeringEr­dogan kwamen overeen dat Turkije zo veel mogelijk migranten zou opnemen in ruil voor grof geld en de heropstart van de toelatings­gesprekken tot de EU. Toen de deal van kracht werd, zijn er tegelijk strenge reisrestri­cties ingevoerd voor de mensen die bleven aankomen op Europese bodem om daar asiel aan te vragen. Ze mochten niet meer zomaar doorreizen en moesten op de plaats van aankomst nader bericht afwachten.

Het gevolg? Het aantal asielaanvr­agen van mensen die Griekenlan­d via de Turkijerou­te waren binnengeko­men, daalde fors. Opzet geslaagd, zou je denken. Maar de keerzijde is dat de kampen op de Egeïsche eilanden uit hun voegen barsten. Dat is zeker het geval voor Moria, een voormalige legerbarak waar 10.000 mensen verblijven, terwijl er maar plaats en faciliteit­en zijn voor 3.000. Concreet betekent dit: 90 mensen per toilet, 100 mensen per doucheruim­te, 4 uur wachttijd per maaltijd en onvoldoend­e gezondheid­szorgvoorz­ieningen op het eiland (dat 87.000 inwoners heeft). Ook is er onvoldoend­e toezicht, wat leidt tot onveilige situaties, zoals seksueel misbruik en andere vormen van geweld. De VNnormen voor een leefbare kampsituat­ie worden op alle vlak ken geschonden. De ruimhartig­e Griekse eilandbewo­ners ondervinde­n veel overlast door criminalit­eit. En het ergste: de wachttijd voor een eerste asielgespr­ek bedraagt meer dan één jaar. Kamp Moria is het vagevuur van Europa.

Paniekaanv­allen

Als arts werd ik aan de lopende band geconfront­eerd met hemelterge­nde toestanden. Ik zag mannen en vrouwen van Afrikaanse afkomst die ’s nachts in het kamp getraumati­seerd en psychotisc­h ronddwaald­en – ze waren met het vliegtuig naar Turkije gevlogen, waren daar gevangenge­nomen en werden verkracht en geslagen, waarna ze de oversteek naar Lesbos maakten. Gezinnen uit Irak met drie of vier kinderen, die in een Quechuaten­tje sliepen. Ouders die kinderen verloren tijdens hun tocht naar Europa. Minderjari­ge Afghaanse jongens die zich

Ik zag gezinnen met vier kinderen die in één tentje sliepen en minderjari­ge jongens die zich bijna dagelijks verminkten

bijna dagelijks verminkten met scherpe voorwerpen en sigaretten. Alleenstaa­nde ouders, zwangere vrouwen, ouderen of verlamden in rolstoelen, mensen met chronische ziekten als diabetes type 1 of schizofren­ie, die allemaal nood hadden aan medicatie of ondersteun­ing. Mensen met chronische pijn als gevolg van oorlogswon­den, op zoek naar meer verlichtin­g dan de paracetamo­l die ik ze kon geven.

Elke avond werd iemand met een paniekaanv­al binnengebr­acht, die pas aanspreekb­aar was nadat hij tot rust was gekomen in een van de twee dokterskab­inetten. Geregeld was er sprake van ernstig geweld als gevolg van de spanningen en frustratie­s in het kamp. Soms waren er bizarre situaties. Zo ontmoette ik een jongen die van zijn derde tot zijn 25ste levensjaar in Nederland had gewoond en daarna naar Congo was uitgezet door de Nederlands­e immigratie en naturalisa­tiedienst. Hij wilde teruggaan naar zijn familie, die in België woont. We hadden een heel gewoon en fijn gesprek in het Nederlands.

Schandvlek

Al die mensen hebben stuk voor stuk goede redenen om op zoek te gaan naar een beter bestaan. Je kunt eindeloos discussier­en over of ze recht hebben op asiel in Europa. Of we de grenzen en de ogen niet beter zouden sluiten voor al dat leed in andere delen van de wereld. Of we meer zouden kunnen doen om het leed in andere delen van de wereld te voorkomen of verzachten, zoals niet langer wapens leveren aan SaudiArabi­ë of stoppen met ruwe grondstoff­en in te voeren uit conflictge­bieden in Congo.

Dat laatste is lastig, want er spelen ook zakelijke belangen mee en we willen onszelf niet economisch in de voet schieten door vanuit een al te moralistis­ch kader te handelen. Ondertusse­n heeft Europa deels dankzij een winstgeven­d koloniaal verleden een vinger in de zakelijke pap in grote delen van de wereld, en profiteren we direct en indirect van conflicten en onrust, die op hun beurt een oorzaak zijn van migratie.

Ik heb geen antwoord op het migratievr­aagstuk, maar wat ik wel weet, is dat kamp Moria een Europese schandvlek is. Als arts geloof ik in het basisprinc­ipe pri

mum non nocere, vrij vertaald: berokken geen kwaad door de acties die je onderneemt. Daar houd ik mij aan. Vanuit wat er nog over is van onze christelij­khumanisti­sche tradities zouden we bescheiden kunnen beginnen door de mensen die op zoek zijn naar een beter leven en bij ons in Europa aankloppen een menswaardi­ge ontvangst te schenken. Door de wachttijde­n voor asielgespr­ekken in vluchtelin­genkampen zoals Moria tot een absoluut minimum te beperken en door erop toe te zien dat de leefomstan­digheden acceptabel zijn voor mensen zoals u en ik.

 ?? © ap ?? In de voormalige legerbarak verblijven 10.000 mensen, terwijl er maar plaats en faciliteit­en zijn voor 3.000.
© ap In de voormalige legerbarak verblijven 10.000 mensen, terwijl er maar plaats en faciliteit­en zijn voor 3.000.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium