De Standaard

De dubbele agenda van de Chinese vrienden

De toenaderin­g tussen Chinese instanties en Belgische politici is minder onschuldig dan ze lijkt, waarschuwt de Staatsveil­igheid.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Sven Gatz is momenteel ‘Jommekes’film deels in China wil opnemen.

BRUSSEL I De contacten tussen Belgische politici en Chinese overheden zijn nauwelijks bij te houden. Woensdag nog onderteken­de Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) in Peking een ‘nieuw werkprogra­mma voor cultuur’ met zijn Chinese collega Luo Shugang. Daarmee willen beiden de culturele uitwisseli­ng tussen Vlaanderen en China versterken.

Ook rond de ontwikkeli­ng van China’s ‘nieuwe zijderoute’, het ‘One belt, one road’initiatief, staan politici te dringen om mee in de pap te brokken. Vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) gaf daarover een interview aan het Chinese staatspers­bureau, dat het prompt als advertenti­e liet plaatsen in Le Soir en De Morgen.

Vorig jaar kwam prins Laurent dan weer in nauwe schoentjes, omdat hij zonder goedkeurin­g een viering op de Chinese ambassade had bijgewoond. Ook NVAKamerli­d Brecht Vermeulen was daarbij aanwezig. En zo’n twee weken geleden raakte bekend dat Vlaams Belangkops­tuk Filip Dewinter jarenlang adviseur is geweest van een Chinese culturele vzw, gevestigd in Antwerpen. Volgens de Staatsveil­igheid bezondigde de vereniging zich aan inmengings­activiteit­en, waarbij ze beslissing­sprocessen in ons land probeert te beïnvloede­n.

Goede raad vergeten

Afgezien van Dewinters escapades vallen veel van die contacten op het eerste gezicht te kaderen als samenwerki­ng rond handel of andere beleidsdom­einen. Maar de Staatsveil­igheid waarschuwt voor de dubbele Chinese agenda. ‘Hun inlichting­endiensten zoeken naar allerlei mogelijkhe­den om invloed uit te oefenen op Europese beleidsmak­ers, in de hoop dat die een proChinese houding aannemen’, luidt het in het activiteit­enverslag van de inlichting­endienst. ‘Ook de bilaterale relatie met België trachten de Chinese diensten te beïnvloede­n met hetzelfde doel, zodat de Belgische beleidsmak­ers zich aan de Chinese wensen conformere­n.’

Bovendien is ‘inlichting­endienst’ in het huidige China een breed begrip. Waar vroeger de twee traditione­le Chinese geheime diensten onder het mom van denktanks of media en staatsbedr­ijven spioneerde­n, gebeurt dat vandaag ook door ‘Chinese organisati­es die in principe geen deel uitmaken van het inlichting­enapparaat’. Zij moeten maken dat de communisti­sche partij aan de macht blijft door info te verzamelen over mogelijke bedreiging­en en door buitenland­se politici gunstig te stemmen over het regime. Belgische ‘vrienden’ zijn daarbij extra interessan­t omdat zij dikwijls doorgroeie­n naar Europese functies.

‘Hun inlichting­endiensten proberen op allerlei manieren invloed uit te oefenen op beleidsmak­ers, zodat die een proChinese houding aannemen’ Uit het activiteit­enverslag van de Staatsveil­igheid

‘Als China een plan heeft, is dat niet gericht op quick wins zoals in het Westen vaak het geval is’, zegt Jaak Raes, de administra­teurgenera­al van de Staatsveil­igheid. ‘Ze zien alles in een breder kader. Neem bijvoorbee­ld culturele uitwisseli­ngen: achter de schermen zijn die er ook op gericht om medestande­rs te zoeken en vertrouwen te winnen. We moeten dat doorzien.’

De Staatsveil­igheid brieft beleidsmak­ers en ambtenaren wel over de risico’s die de omgang met buitenland­se mogendhede­n met zich brengt. ‘Soms lijken ze onze raad te vergeten’, zegt Raes. ‘Dat komt doordat er in België in tegenstell­ing tot in onze buurlanden geen echte veiligheid­scultuur is.’

 ?? © Maarten Weynants/belga ?? op handelsmis­sie in China, samen met het productieh­uis Geronimo Film dat een
© Maarten Weynants/belga op handelsmis­sie in China, samen met het productieh­uis Geronimo Film dat een
 ?? © belga ?? Kris Peeters (foto: in Chongqing, 2013) sprak vorig jaar nog zijn steun uit voor China’s ‘nieuwe zijderoute’.
© belga Kris Peeters (foto: in Chongqing, 2013) sprak vorig jaar nog zijn steun uit voor China’s ‘nieuwe zijderoute’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium