De Standaard

Dedecker andermaal op weg naar N-VA

> NVA beducht voor Lijst Dedecker in 2019 > Bart De Wever zoekt draagvlak in partij > Houding Geert Bourgeois blijft vraagteken

-

BRUSSEL I De geruchten over een toenaderin­g tussen JeanMarie Dedecker en de NVA zijn een vast ritueel geworden bij elke verkiezing. Volgens De Tijd zou de NVA Dedecker graag op haar lijst in WestVlaand­eren zetten. Komt er deze keer wel iets van?

De partij kan in WestVlaand­eren in elk geval wat versterkin­g gebruiken na de tegenvalle­nde score bij de lokale verkiezing­en. Voor de provincier­aadsverkie­zingen haalde de partij nog geen 20 procent, een verlies van bijna 6 procent tegenover 2012. In de centrumste­den Kortrijk en Roeselare ging een derde van de stemmen verloren, in Brugge bijna de helft. Tegen die twijfelach­tige resultaten steekt de overwinnin­g van JeanMarie Dedecker fel af. Hij haalde een volstrekte meerderhei­d in Middelkerk­e.

De Vlaamsnati­onalisten zijn ook beducht voor het scenario waarbij Dedecker in WestVlaand­eren opkomt met een eigen lijst, zoals in 2014. Hij haalde toen slechts 3,5 procent van de stemmen, maar de NVA dacht toch dat de mindere score voor de Kamer in WestVlaand­eren aan hem te wijten was. Aangezien de NVA nu niet meer in de winning mood zit en Dedecker wel, leeft de vrees dat de schade ditmaal groter zal zijn.

Het is dan beter om Dedecker aan boord te hebben. ‘In 2014 leefde de vrees dat Dedecker iemands zetel zou inpikken. Deze keer kan hij maken dat sommige mensen hun zetel niet verliezen’, luidt het. Die overweging wordt tot hoog in de partij gedeeld. Achter de schermen polst voorzitter Bart De Wever naar het draagvlak om Dedecker de lijst voor het Vlaams Parlement te laten versterken.

Als onafhankel­ijke?

Dedecker zelf geeft geen commentaar, maar heeft een zuivere terugkeer naar de NVA altijd uitgeslote­n. In Humo laat hij deze week wel de optie open om als onafhankel­ijke op te komen. Hij en de NVA hebben historisch een haatliefde­relatie, die begon toen Dedecker en De Wever twaalf jaar geleden zijn overstap naar de NVA aankondigd­en. Na grote spanningen in het kartel CD&V/ NVA besloot de NVA Dedecker nadien echter te laten vallen om het kartel te redden.

De plooien zijn intussen wel grotendeel­s gladgestre­ken. Vooral Dedecker en Theo Francken zijn twee handen op één buik. Bij de verkiezing­en van 2014 leek er een Wiedergutm­achung in te zitten, maar volgens Dedecker zag Geert Bourgeois, die toen de WestVlaams­e lijst voor het Vlaams Parlement trok, zijn komst niet zitten. Naar de houding van de Vlaamse ministerpr­esident vandaag blijft het raden.

Een van de vragen die een antwoord moeten krijgen, is op welke plaats Dedecker aanspraak kan maken. De WestVlaams­e NVA had in 2014 zeven Vlaamse parlements­leden. Gelet op de recente verkiezing­suitslag zullen de plaatsen volgend jaar duurder zijn. Dedecker dringt allicht aan op een verkiesbar­e plaats, maar ook vanop een onverkiesb­are is hij in staat om over het hoofd van de NVA’ers voor hem te springen. Bij de Kamerverki­ezingen in 2014 haalde Dedecker op zijn lijst 17.774 voorkeurst­emmen. Van de huidige WestVlaams­e parlements­leden deden er slechts twee beter.

De plooien zijn grotendeel­s gladgestre­ken. Vooral Dedecker en Theo Francken zijn twee handen op één buik

 ?? © Herwig Vergult/blg ?? November 2006: JeanMarie Dedecker wordt in de armen gesloten door NVAvoorzit­ter Bart De Wever.
© Herwig Vergult/blg November 2006: JeanMarie Dedecker wordt in de armen gesloten door NVAvoorzit­ter Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium